(VIDEO) Pogledajte kako je Zoran Čegar prevario prijatelje, poslovne poznanike: “Strašan je trgovac, greška je što je u policiji”

Čovjek sa dva imena

Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine Zoran Čegar odlazi u Njemačku gdje boravi narednih šest godina. Potom odlazi u Australiju, gdje dobija državljanstvo i pasoš na ime Tommy Brown. U BiH se vraća 2001. godine.

Prije rata je kratko radio u policiji pa se 2003. vratio u službu. Odmah je postavljen za komandanta Specijalne policijske jedinice u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Međutim, iste godine je na vlastiti zahtjev razriješen dužnosti i premješten na poziciju stručnog savjetnika za ekonomske delikte, borbu protiv korupcije, pranje novca i kompjuterski kriminal.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) 

U 2006. godini Čegar postaje samostalni istražitelj u istom odjelu, a potom i šef Odsjeka za zadržavanje, racije i pretrese.

No, sredinom 2007. godine policija otkriva da Čegar ima dupli identitet iz australijskog pasoša kojim se i dalje koristi pa mu uručuje otkaz.

Ko je i šta sve posjeduje policajac Zoran Čegar?

Iduće godine odlazi u invalidsku penziju, ali se ne miri sa tim i tuži policiju. Sud utvrđuje da nisu ispoštovane sve procedure tokom otkaza, policija poništava rješenje i vraća Čegara na posao. On danas rukovodi Sektorom uniformisane policije i predsjedava Odborom za žalbe koji je nadležan za rješavanje problema imenovanja, napredovanja i drugih radnopravnih odnosa u federalnoj policiji.

Protiv Čegara je proteklih godina podneseno nekoliko disciplinskih prijava za nasilničko ponašanje nad kolegama i građanima, ali je Unutrašnja kontrola sve odbacila zbog nedostatka dokaza. Jedna od posljednjih prijava je podnesena zbog šamaranja radnika sarajevskog parkinga. MUP Kantona Sarajevo je o tome obavijestio Kantonalno tužilaštvo, navodeći da je policijski funkcioner učinio krivično djelo. Tužilaštvo još nije donijelo odluku u vezi sa ovim slučajem.

Zoran Čegar sebe opisuje kao prezaposlenog žandara, ali tragovi njegovih postupaka svjedoče o mnogo osebujnijoj ličnosti. Osim što je poznat kao dugogodišnji načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), pokazao se i kao prekaljeni trgovac nekretninama.

Tokom službe prethodnih dvadesetak godina stekao je nekoliko kuća, apartmana i zemljišnih posjeda u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, a u njegovom posjedu su bili i: brojni automobili, brodice, motocikli i motorne sanke. Često je trgovao bez novca, razmjenjujući svoje i tuđe nekretnine i vozila. Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Vikić protiv Čegara

Ovaj policijski funkcioner je počeo ostavljati tragove neobičnih poslovnih dogovora i trgovanja tuđom imovinom znatno prije događaja koji je opisan u dubrovačkoj optužnici.

Nekoliko godina nakon rata on i njegov nekadašnji prijatelj, bivši komandant Specijalne policije u FUP-u Dragan Vikić, kupili su zemlju i kasnije izgradili vikendice na Nišićima, šumovitoj visoravni na 40-ak kilometara od Sarajeva. Zemlja je bila jeftina pa su nastojali uvećati svoju imovinu.

Vikić je 2002. godine kupio 1,8 duluma zemljišta od Hamdije Smajića kojeg su vlasnici opunomoćili da trguje njihovom zemljom. Nekretninu je platio, ali kako nisu napravili ugovor, nije je ni preknjižio na sebe, navedeno je u sudskim dokumentima.

I Čegar je pregovarao sa Smajićem o kupovini 23 duluma zemlje. Nakon usmenog dogovora sačinio je ugovor u koji je uključio i parcelu koju je Smajić već prodao Vikiću. Potpisali su ugovor pa je zemljište ubrzo preknjižio na svoje ime.

Kada je shvatio da je izigran, Vikić je 2005. godine tužio Čegara za ometanje posjeda, ali ni nakon parničenja po sudovima nije mogao dokazati da je vlasnik zemlje. Iako je utvrđeno da ju je platio, Vikić nije imao ugovor kojim bi to potvrdio i samim tim nije mogao dokazati ni da mu je Čegar oteo zemljište.

Smajić je svjedočio da je doveden u zabludu i da je namjeravao zatražiti poništenje ugovora, ali je od toga odustao jer mu je Čegar obećao da će zauzvrat otkupiti još zemlje. To se nije desilo, a sporni komad je Čegar kasnije preprodao.

Dragan Vikić nije bio raspoložen za razgovor o ovom slučaju, tvrdeći da je to iza njega. “Rekao sam mu ja prije 20 godina: ‘Nažderi se te zemlje’ i gotovo, i završeno”, rekao je za CIN.

Prijateljstvo za pola miliona maraka

Petnaestak godina kasnije, 2018. raskinuto je još jedno prijateljstvo zbog svađa u vezi sa nekretninama i međusobnih tužbi za prevaru i prijetnje. Čegar je opet pozvan pred sud – ovaj put zbog dokumenata na osnovu kojih se uknjižio kao vlasnik. Njegov porodični prijatelj sarajevski stomatolog Zlatan Radovanović i partner u trgovanju automobilima Kenan Krasnić Klanfa su prodavali vilu i zemljište na Baricama iznad Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79