(VIDEO) Pogledajte kako sarajevski policajci obilaze zaražene: Pištolj, pendrek i lisice “zamijenili” vizirom, maskom i rukavicama

Naši domaćini, policajci Ognjen Sedlarević i Semir Mekić, pojašnjavaju nam da svaki dan šef smjene odredi jednu ekipu koja obilazi zaražene osobe

Pandemija koronavirusa okrenula je svijet naopačke. Nevidljivog neprijatelja nije pošteđen niko pa tako ni policajci. Pištolj, pendrek i lisice „zamijenili“ su sa vizirom, maskom i rukavicama.
Ekipa „Avaza“ bila je se s patrolom Policijske stanice Centar koja je imala samo jedan zadatak – obilazak adresa na kojima stanuju zaražene osobe, tačnije provjeru da li oboljeli poštuju mjere izolacije.

Provjere i stotinu adresa

Naši domaćini, policajci Ognjen Sedlarević i Semir Mekić, pojašnjavaju nam da svaki dan šef smjene odredi jednu ekipu koja obilazi zaražene osobe. Spisak varira iz dana u dan. Za vrijeme našeg boravka imali su 16 adresa, a nekada cifra iznosi 80 ili 100.
– Ove aktivnosti sprovodimo u prvoj smjeni, odnosno tokom dana. Naravno, u slučaju da se „zagužva“ kolegama, prestajemo s ovim aktivnostima pa nastavimo u noćnim satima – pojašnjavaju nam policajci.
Bez maske i rukavica, koje bacaju nakon svake posjete, kao i vizira, neće ni pokucati ili pozvoniti na vrata. Naša prva adresa bila je u naselju Marindvor. Policajci prvo putem mobitela kontaktiraju zaraženu osobu te govore da stavi masku, pripremi ličnu kartu i izađe na vrata.

Muškarac izlazi na vrata, predaje ličnu kartu te sa udaljenosti od dva metra nakratko skida masku, kako bi se policajci uvjerili u identitet kontrolisane osobe.
Dok se vozimo prema slijedećoj adresi u naselju Breka, naši domaćini nam priznaju da postoji doza straha.
– Najviše nas je strah da koronu ne donosemo kući. Skoro svi mi imamo rizične kategorije, starije osobe ili djecu – kažu policajci.
Policajci su nam kazali da u 99 posto slučajeva građani poštuju mjere izolacije. Kako su nam ispričali, dešavalo se da zaraženu osobu ne zateknu na adresi.

Obavijeste kolege

– Obično je takva osoba otišla u drugi stan, kuću ili vikendicu, kako bi se izolovala i od članova svoje porodice. U takvim slučajevima mi obavijestimo kolege na čijem području se nalazi zaraženi te se sve provjeri. U slučaju kada ne možemo pronaći zaraženu osobu, obavijestimo šefa smjene, sačinimo službenu zabilješku, a o svemu se obavijeste i nadležne institucije koje preuzimaju taj dio posla – zaključili su policajci.
Kako je izgledao obilazak zaraženih osoba pogledajte u našem video prilogu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79