(VIDEO) Pogledajte snimak fizičkog napada na pomoćnika gradonačelnika Goražda

Enver Adžem, pomoćnik gradonačelnika Goražda, danas je fizički napadnut na ulici, u neposrednoj blizini pošte, saznaje Klix.ba.

Redakciji našeg portala je dostavljen i snimak koji su zabilježili prolaznici na kojem se vidi da je Adžem udaren nekoliko puta.

“Napadnut sam iz čista mira, udarili su me u nogom u preponu, nasred ulice. Ovo nije uredu. Ljekar će me pregledati, prijavio sam policiji“, izjavio je kratko Adžem.

Inače, izuzimajući ovaj nemili događaj koji je zabilježen van birališta, izborni proces u Goraždu i općinama Pale i Foča odvija se bez ikakvih problema, a 11 sati izlaznost je 19 posto, potvrdila je Amira Borovac, predsjednica Gradske izborne komisije.

Građani poštuju epidemiološke mjere, na birališta stižu sa maskama, iako posebnih gužvih nema. Veća izlaznost očekuje se u popodnevnim satima, a iz GIK-a Goražde podsjećaju na obavezu poštivanja propisanih mjera.

U Goraždu se glasa na 32 redovna i jedno biračko mjesto za glasanje u odusustvu i sa nepotvrđenim listićima, dok su na terenu i dva redovna mobilna tima i tri posebna za građane koji su u izolaciji. Pravo glasa ima 20. 840 građana, 125 njih glasa putem mobilnih timova, dok 205 njih svoje biračko pravo može ostvariti posredstvom kovid timova.

Više od 700 građana Goražda nalazi se u izolaciji, pa je na temelju zaključka Kriznog štaba ministarstva zdravstva upućenog Vladi kantona, rad ministarstva, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Civilne zaštite i drugih službi organizovan i tokom vikenda kako bi se izdala rješenja za sve građane koji se nalaze u izolaciji ili su oboljeli od koronavirusa.

Biračka mjesta na vrijeme su otvorena i u općinama Pale i Foča u FBIH. Na području Općine Foča u F BiH na lokalnim izborima pravo glasa ima 1635 građana. Svoje biračko pravo oni mogu ostavriti na tri redovna mjesta, dva u Osnovnoj školi u Ustikolini i jedno u Jabuci, te jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu. Na terenu je i redovni mobilni tim i posebni kovid tim putem kojeg će glasati osobe u izolaciji. U Prači se glasa na jednom biračkom mjestu u školi u Prači, a pravo glasa ima 600 birača. Na terenu je redovni mobilni tim, te posebni kovid tim za osobe u izolaciji.

Ukupno 353 kandidata na listama 15 političkih subjekata i jedan nezavisni kandidat borit će se za jedno od 25 vijećničkih mjesta u gradskom vijeću Goražde, te četiri kandidata za gradonačelnika.

Na izbornim listama u općini Foča u FBIH je 78 kandidata iz osam stranaka i koalicija te jedan nezavisni kandidat, dok je u općini Pale u FBIH na izbornim listama 54 kandidata iz šest stranaka i koalicija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79