(VIDEO) Pogledajte u kakvim uslovima rade tuzlanski vatrogasci

Iako je 21. vijek uslovi u kojima rade pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinica Tuzla daleko su od dobrih. Kamere Nove BH pratile su tuzlanske vatrogasce. Na intervencije idu vozilima starim gotovo pola stoljeća.

‘Svaka intervencija predstavlja improvizaciju na licu mjesta. Nikada ne možete znati šta vas očekuje, pogotovo kada su u pitanju tehničke intervencije’ – kazo je vatrogasac Jasmin Jahić.

Osim hraborsti tuzlanski vatrogasci su i strpljivi jer im već odavno nedostaje mnogo toga kako bi još adekvatnije i efikasije odgovorili svim izazovima. Najstarije vozilo koje imaju u svom voznom parku ima čak 43 godine dok najmlađe vozilo ima 14 godina. Bez obzira na njihovu starost sva vozila se uredno servisiraju što zbog njihove starosti na godišnjem nivou iziskuje i velike troškove. Sa trenutnim tehničkim mogućnostima pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinica Tuzla primjerice mogu doći do ugroženih samo ukoliko je u pitnju niža spratnost (do IV sprata). Vatrogasac Edin Demirović u PVJ Tuzla nasljedio je na ovom poslu svog oca, a oprema koju ima na raspolaganju ne razlikuje se od one sa kojom je radio i njegov otac.

PVJ Tuzla broji oko 50 vatrogasaca koji se birnu za sigurnost i živote oko 130.000 građana Tuzle. Da bi tuzlanski vatrogasci dobili novu i savremeniju opremu koja bi doprinjela boljoj zaštiti kako njih samih tako i ljudskih života te materijalnih dobara potrebna je izmjeni Zakona. Priču o uslovima u kojima rade tuzlanski vatrogasci pogledajte u prilogu Tahira Žustre.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79