(VIDEO) Policajac kockao u uniformi, kolega ga čekao u službenom autu. Privremeno je udaljen iz službe

Policajac je snimljen u kladionici u Zagrebu u ponedjeljak navečer. Dok je jedan igrao na automat klubu, drugi ga je čekao u automobilu.

Kako javlja naš čitatelj, policajac je viđen u Dubravi u jednoj kladionici. “Osvojio je oko 1900 kuna”, kazao je za DNEVNIK.hr muškarac koji ga je snimio.

Dok je policajac bio u kladionici, drugi ga je u službenom vozilu čekao ispred. Čitatelja koji je snimio policajca, ovaj u atomobilu pitao je snima li, na što je muškarac rekao da ne i ugasio kameru.

U Uredbi o izgledu odora policijskih službenika MUP-a se jasno navodi da policijski službenik ne smije izvan službe nositi policijsku odoru ili dijelove odore s policijskim oznakama.

Policajac uniformu ne smije nositi ni kao sudionik mirnog okupljanja i javnog prosvjeda (osim onih koje, sukladno propisima o radu, organiziraju sindikati koji zastupaju policijske službenike), za vrijeme udaljenja od dužnosti te vrijeme korištenja godišnjeg odmora ili bolovanja.
Udaljen iz službe

Iz PU zagrebačke poručuju da je utvrđena teža povreda službene dužnosti te da je policajac privremeno udaljen iz službe.

Odgovor iz zagrebačke policije prenosimo u cijelosti.

“Na temelju do sada prikupljenih obavijesti i provedenim provjerama video materijala, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti iz Zakona o policiji.

Danas, 17. ožujka 2021. godine, Rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke gospodina Marka Rašića, policijski službenik je privremeno udaljen iz službe, te će protiv istog biti proveden disciplinski postupak na disciplinskom sudu Ministarstva unutarnjih poslova”, odgovorili su za DNEVNIK.hr iz policije.

Iz Sindikata policije Hrvatske poručuju da se policajci takvim stvarima ne bi trebali baviti u radno vrijeme.

“Radi se o tome da to nije posao policajca za vrijeme radnog vremena, s obzirom da je bio u uniformi i, kako mi to kažemo – obojanom autu. Policajci se ne bi s tim trebali baviti”, kazao je predsjednik sindikata Dubravko Jagić.

“Ti ljudi ne bi trebali raditi u policiji. Ako policijski službenik, ako on sam ne poštuje zakon, ne može ga ni provoditi”, smatra Jagić. Navodi kako će o tome radi li se o lakšoj ili težoj povredi službene dužnosti odlučivati stegovni sud.

Iz Sindikata objašnjavaju i kako je u ovakvim slučajevima bitno utvrditi sve okolnosti događaja.

“Snimku nismo vidjeli tako da ne možemo komentirati sporni događaj. U svakom slučaju za očekivati je kako će se utvrditi činjenice o kojima će ovisiti kvalifikacija povrede te daljnje postupanje. U ovakvim situacijama bitno je utvrditi je li policajac bio u odori ili nije, je li se događaj odvio tijekom radnog vremena ili u pauzi, a važno je znati i je li policajac, primjerice, sjedio za aparatom za igre na sreću i zabavljao se ili samo ušao u kladionicu izvršiti uplatu. To su sve okolnosti koje će utjecati na to hoće li se djelo okarakterizirati kao lakša ili teža povreda službene dužnosti. O tome će ovisiti i težina sankcija”, objasnili su iz Sindikata policije Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79