VIDEO: Policajaca u ZDK nedostaje, situacija bi se mogla i zakomplicirati

U brojnim kantonima u Federaciji gotovo je identična situacija sa nedostatkom policijskih službenika. Taj problem nije zaobišao ni Zeničko-dobojski kanton, gdje bi se, ukoliko se ne obrati dovoljno pažnje ovom problemu, trenutna situacija mogla zakomplicirati.

U cilju popunjavanja kadrova i jačanja policijskih struktura, iz resornog ministarstva najavljuju konkrus za prijem novih 105 službenika – i to ove godine. No, i to neće biti dovoljno da se sigurnosna situacija zadrži stabilnom ukoliko se trend prijema novih kadrova ne nastavi i narednih godina.

Emina Osmančević već dugi niz godina u uniformi Uprave policije ZDK-a obavlja sve zadatke i po slovu zakona štiti interese građana. U službi je od 2016. godine. Čast joj je, kaže biti u službi naše države i štititi njene propise.

Na mladima svijet ostaje pa tako i policijske strukture. No, trenutno je broj policijskih službenika u Upravi policije Zeničko-dobojsko kantona nedovoljan. Uprkos tome, sigurnosna situacija je na zavidnom nivou. Uzme li se u obzir da su trenutno po sistematizaciji upražnjena 202 mjesta policijskih službenika i 135 državnih službenika i namještenika, stanje bi se moglo dodatno usložniti.

„Da policijski službenik počne samostalni rad, treba minimalno dvije godine. Dakle, ukoliko sad i naredne godine ne budemo planirali i izvršili prijem policijskih službenika, doći ćemo u tešku situaciju. Nedostatak državnih službenika i namještenika moramo nadomjestiti sa policijskim službenicima što slabi operativnu moć policije“, objašnjava policijski komesar ZDK-a Rusmir Šišić.

Prema predviđanjima, u naredne tri godine očekuje se penzionisanje više od 500 policijskih službenika i uposlenika Uprave policije. Odlazak iskusnih kadrova u višim činovima zahtijeva pravovremeno unapređenje mlađih kadrova.

„Ta jedna ratna generacija odlazi u penziju, dolaze nove snage i upravo ovo je period u kojem treba voditi računa da se blagovoremeno izvrši unapređenje na rukovodna radna mjesta jer ako to se ne uradi, to će dodatno usložniti situaciju“, upozorava Šišić.

Već tokom ove godine planirano je raspisivanje konkursa za prijem 105 policijskih službenika u početnim činovima, što će zadovoljiti određene potrebe, no, ipak, nedovoljno.

„Ako sljedeće godine ne raspišemo konkurs za minimalno 150 policijskih službenika da se primi, to bi stanje kasnije moglo biti alarmantno u smislu narušenosti bezbjedonosne situacije. Mi to moramo promptno rješavati, moj je apel Upravi policije da se to krene raditi – Vlada je zaista opredijeljena da ide“, ističe ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Benjamin Sinanović (SDP).

Kada se govori o ovom problemu, nije samo Zeničko-dobojski kanton primjer. Struka smatra u posljednjih nekoliko godina dolazi do fluktacije kadrova što uzrokuje hroničan nedostatak policijskih službenika svih činova u kantonalnim organima na području cijele Federacije.

„Imajući u vidu činjenicu složenog provođenja konkursnih procedura i ograničenih kapaciteta policijske akademije, mislim da za dvije godine pomalo možemo da se brinemo i za objektivnu i subjektivnu sigurnost svakog našeg građanina“, navodi dr. Taib Spahić, bivši direktor Policijske akademije FMUP-a i stručnjak za odbranu i sigurnost.

Za razliku od ranijih godina, kada je kadrovski deficit Uprave policije ZDK-a bio evidentan u gradovima i općinama koje graniče s Kantonom Sarajevo, značajan nedostatak sada je videljiv u općinama Žepče, Zavidovići, Maglaj i Tešanj. Stoga je na kantonalnim vlastima da radi sigurnosne situacije, ali i interesa građana, adekvatnije odgovore ovom izazovu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79