(VIDEO) Policija na Kosovu upala u srpske banke i zatvorila ih

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona „protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u toku. Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dviju balkanskih susjeda, prenosi agencija dpa. Kosovska policija je tokom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1.6 miliona eura, 74.7 miliona srpskih dinara (oko 636 hiljada eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore.

Nakon tablica, na Kosovu ukidaju i srpske vozačke dozvole

Na sjeveru Kosova žive desetine hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima. Kosovska centralna banka u februaru je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošle sedmice.

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to „činom divljaštva” koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu. Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutrašnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona „protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u toku. Priština pak tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79