(VIDEO) Policijska brutalnost nad Adnanom Hadžagićem: Šutirali ga nogama i skakali po tijelu

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri policijska službenika MUP-a KS Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića. Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su zbog krivičnih djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna ozljeda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna ozljeda.

Optuženi se terete da su 30. na 31. juli 2020. godine, od ponoći do 01 sat i 10 minuta, tokom policijske potjere na području Općine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila potraga na snazi, potom, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Navedene osobe, u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Ispovijest svjedoka smrti Adnana Hadžagića za CH: “Ako mi se nešto desi, kriva je policija”

Šutiranjem, kao i snagom zamaha jakog intenziteta u predjelu trupa

– Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo- navedeno je u saopćenju.

 

U optužnici je između ostalog navedeno:

2. Karaman Adnan istog dana, u periodu od 00,30 do 01,10 sati, u Sarajevu, u ulici Lubina, u nastavku potjere za A.H. i H.Z., koji je već pobjegao, opisano pod tačkom 1. optužnice, u okviru obavljanja službenih zadataka, kao pripadnik Prve policijske uprave, PS Stari Grad, postupio suprotno odredbama člana 27. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i odredbama člana 2. stav 4. Pravilnika o načinu i postupku upotrebe i pravdanja sile, na način da je nakon što je sustigao A.H., iako svjestan da isti uslijed položaja u kojem se nalazio ne može pružiti bilo kakav otpor ili silu i svjestan da upotrebom fizičke snage i udarcima nogama nazuvenim u čizme, kod drugog može nastupiti teška tjelesna povreda, ali je pristao na takvu posljedicu, pa A.H. koji se nalazio u nižem položaju tijela, nakon što je pao na tlo uslijed bježanja, nanio više udaraca nazuvenim stopalom zamahnute noge, kao i tvrdim zamahnutim mehaničkim sredstvom, a potom šutiranjem, kao i snagom zamaha jakog intenziteta u predjelu trupa, nakon čega je pozvao Hitnu medicinsku pomoć i udaljio se u pravcu gdje se nalazio Hrvo Kemal, opisano pod tačkom 1. optužnice.

Nakon toga dolazi policijska patrola, navodi se i optužnici, u sastavu policijskih službenika A.Č., E.S. i Hadžiabdić Džemal.

-Kojom prilikom policijski službenik PS Centar Hadžiabdić Džemal, nakon što je vidio A.H. u bespomoćnom čučećem položaju, jer je isti već bio povrijeđen, iako svjestan da A.H. ne može pružiti bilo kakav otpor ili silu, prilazi istom psujući mu Boga i majku, a potom postupio suprotno odredbama člana 27. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i odredbama člana 2. stav 4. Pravilnika o načinu i postupku upotrebe i pravdanja sile, iako svjestan da upotrebom fizičke snage i udarcima nogama nazuvenim u čizme drugome može nanijeti teške tjelesne povrede, na što je pristao, nogom udara A.H. u predjelu gornjeg dijela tijela, zadavši mu više udaraca šutiranjem snagom zamaha jakog inteziteta, te udaraca nogama nazuvenim u čizme, usljed čega ga obara na zemlju i dok se A.H. nalazi u ležećem položaju na leđima, nastavlja da ga udara nogom u predjelu prsa i stomaka, a potom se penje na A.H. i objema nogama mu skače po gornjem dijelu tijela- navedeno je u optužnici.

Povrede opasne po život

Osim brojnih lakših i težih povreda Hadžagić je zadobio i povrede opasne po život:

– I teške tjelesne povrede opasne po život, u vidu rascjepa tkiva desnog i lijevog plućnog krila, sa posljedičnim krvarenjem u grudnu šupljinu, razdor tkiva lijevog bubrega sa krvarenjem u trbušnu šupljinu i posljedično iskrvarenje, usljed kojih povreda je A.H., tokom pružanja medicinske pomoći, preminuo u kolima Hitne pomoći u ulici Vratnik Mejdan ………, gdje je u 01,10 sati konstatovana smrt A.H- – navedeno je u činjeničnom opisu boptužnice piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79