(VIDEO) Politika otjerala investicije iz BiH?

Evropska unija je propustila mnogo puta da reaguje kad su nam se ovdje kojekakvi pojavljivali, kofol investitori.

Politička neizvjesnost, korupcija, rastrošnost državnih preduzeća u Bosni i Hercegovini koče proces investiranja u našoj zemlji, ističe se u Izvještaju Evropske komisije. Posebno opterećenje je siva ekonomija, dok su strane investicije najniže u regionu.

“Bosna i Hercegovina zaostaje zbog političke nestabilnosti, slabe vladavine prava, raširene korupcije i neformalnog vođenja politike, kao i velikog poreskog opterećenja na rad”, kaže se u Izvještaju Evropske komisije.

Upozorenje je izdao Direktorat za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije u Izvještaju o programu ekonomskih reformi za zemlje Zapadnog Balkana i Turske. Ističe se i da su državna preduzeća neefikasna i rastrošna, a da država u njih ulaže novac višestruko veći od prihoda koje izvlači iz udjela vlasništva.

“Evropska unija je propustila mnogo puta da reaguje kad su nam se ovdje kojekakvi pojavljivali, kofol investitori. Zašto bi dolazili neki ozbiljni investitori, ako ih ovdje dočekaju kojekakvi i kažu – trebaš ovo trebaš ono, da ne kažem neke prepreke. Prepreke se, bez obzira na komplikovanost poslovanja, mogu riješiti ako postoje transparentne procedure”, keža Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Ministar privrede Republike Srpske smatra da ovih problema nema u Republici Srpskoj, te dodaje da je veliki broj stranih ulagača koji uspješno posluju. Najviše investitora dolazi iz Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

“Svako od njih koji je otvorio svoje pogone i dan danas posluje. Tu imamo, prije svega, primjer opštine Derventa u kojoj postoji oko 15 stranih ulagača koji čak i šire svoje kapacitete u poslu”, kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Najveći problem je nestabilan politički ambijent u Bosni i Hercegovini, smatraju u Privrednoj komori Federacije BiH. Ističu da bh. privrednici ipak dobre rezultate ostvaruju u proizvodnji namještaja, automobilskoj, metalnoj i elektroindustriji.

“Nijedan ozbiljan investitor koji je došao u Bosnu i Hercegovinu nije je napustio. Čak prema istraživanjima većina njih, preko 60 posto, namjerava povećati broj zaposlenih, također žele i doinvestirati. Radi se o ozbiljnim investitorima i oni su nama najznačajniji parametar”, kaže Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Potrebna je veća promocija investitora, privrednog ambijenta u našoj zemlji da bi što više stranih kompanija zajedno sa domaćim investitorima otvarali proizvodne pogone, poručuju iz Privredne komore Federacije BiH prenosi BHRTV.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79