(VIDEO) Potonuo brod sa 4.000 Volkswagenovih automobila

Volkswagen je izgubio svaku nadu da će povratiti neke od 4.000 automobila sa teretnog broda Felicity Aceu koji je potonuo u uzburkanom moru kod obale Portugala.

Brod je zahvatio požar koji je izbio prije dvije sedmice dok je bio na putu za Sjedinjene Države.

Uporkos naporima da se odvuče na sigurno, brod je potonuo u utorak ujutro.

Automobilski svijet bio je u šoku 16. 2.  kada su se pojavile vijesti da je nosač automobila Felicity Ace zahvaćen požarom koji je izbio u prtljažniku.

Napušten od posade, brod je nastavio gorjeti danima, s malo nade da će spasilačke ekipe ugasiti požar.

Mnogi automobili u vozilu bili su električna vozila, što znači da su imali litijum-jonske baterije koje je teško ugasiti u slučaju požara.

Sedmicu dana kasnije činilo se da je požar ugašen i očekivalo se da će se spasilački timovi ukrcati na brod kako bi procijenili štetu. To se ipak nije dogodilo jer su uzburkane vode i teški valovi gurnuli plovilo da se nagne za 45 stepeni na desnu stranu.

Oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, Felicity Ace je potonuo 220 nautičkih milja od obale portugalskih Azorskih otoka, odvezavši 4.000 automobila na dno okeana.

Brod je prevozio gotovo 4.000 automobila od njemačke luke Emden do Rhode Islanda u trenutku kada je požar izbio. Najviše su bili Audi, ali i Volkswagen, Porsche, Bentley, Lamborghini.

Prema izvorima dilera i Volkswagena, na brodu je bilo oko 1.900 Audija, 1.100 Porschea, 500 Volkswagena, 189 Bentleyja i 85 Lamborghinija. Neki od njih bili su Lamborghini Aventador Ultimae s ograničenim izdanjem na kraju životnog vijeka, koji su nezamjenjivi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79