(VIDEO) Potresna ispovijest porodilje iz Tuzle: “Doktorima je važnija bila druga trudnica koja je platila porod dok sam ja umirala”

Ovo je priča majke koja se porodila u Tuzli. Šta ustvari činimo drugome ako mi sami pristajemo da dajemo mito? Jeste li se ikada zapitali da osim što je to krivično djelo, mi ustavri uzimamo pravo nekoga drugoga? U ovom slučaju uzimamo pravo na život.

Priča je posebna po mnogo toga. Borba za život majke, i djeteta. Borba da se uđe u porođajnu salu jer je neko drugi ko nije u tom trenutku bio hitan slučaj zauzeo mjesto i mirno čekao svoj „plaćeni“ carski rez… Ne bi li porod trebao biti najljepši trenutak u životu svake majke?

Možete li zamisliti kako izgleda porođaj kada vam govore da ćete možda umrijeti ali da vas u salu ne mogu primiti?

Dijeljenjem iskustava svake od nas činimo da se ovakve stvari nikada nikome ne ponove! Da se borimo za svoja prava, i da svi skupa ustanemo protiva nepravde.

Hvala svim majkama koje su skupile snagu i javno ispričale svoju priču. Naša borba počinje s vama.

Udruženje Baby Steps iz Sarajeva sprovodi aktivnu kampanju buđenja svijesti svih porodilja i članova njihovih porodica u borbi protiv korupcije u porodilištima širom BiH.

Putem anonimne ankete koju je sprovelo udruženje prikupljena su iskustva 2.713 porodilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Šokantne informacije: Svaka treća trudnica u BiH dala mito!

Kroz anketu došlo se do mnogih specifičnih, vrlo osobnih iskustava. Uskladu sa datim odgovorima o iznosu novca došlo se do obračuna da je vrijednos tpoklona kojeg su porodilje ili članovi njenih porodica dale medicinskom osoblju pri porodu, u prosjeku iznos od 141,65 KM.

Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM.

Ukoliko uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima sirom BiH izdvaja 2.124.772 KM!

Udruženje Baby Steps je pored istraživanja, i uzimanja odgovora od porodilja dio istraživanja sproveo i kroz iskutsva porodilja. Ova iskustva su iznimno važna kao svjedok jednom sistemskom porblemu koje iziskuje napore svih nas da bise stanje značajno popravilo. Svaka majka, svako dijete, svaka porodica zaslužuje dostojanstven čin poroda, bolje uvjete u porodilištima, ljubaznije osoblje. Nijedna trudnica ne smije biti odvedena u situaciju da razmišlja šta bi bilo ako bi dala kovertu? Da li bi se prema njoj ponašali bolje? Da li bi dobila sve ono što joj zakonom pripada? Da li bi ishodi nekih poroda bili drugačiji?
Napominjemo da su iskustva koja dijelimo izrazito bolna. Neke traume su i nakon godina koje su prošle još uvijek žive, neke rane nikad ne zacijele.

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79