(VIDEO) Povrede na radu sve češće: Koliko su radnici u BiH zaista zaštićeni?

Neredovne isplate plata i doprinosa, rad na crno, skoro pa nikakva zaštita na radu, problemi su s kojima se susreće većina radnika u BiH. Iz Saveza samostalnih sindikata TK kažu da je najveći problem nepostojanje Zakona o zaštiti na radu, koji bi regulisao ovu oblast.

Preminuo radnik u Konjicu: Poznat identitet nastradale osobe

Posljednja veća povreda na radu desila se jučer u Termoelektrani Tuzla gdje je došlo do eksplozije trafoa i teže je povrijeđen tridesetdvogodišnji radnik. On je smješten u UKC Tuzla i trenutno je van životne opasnosti. Ova nesreća ponovo je zagrebala površinu problema zaštite radnika na radu, posebno u većim kolektivima poput rudnika. Rudnik Kreka 2019. godine imao je 108 povreda i jednu sa smrtnim ishodom. Za šest mjeseci ove godine bilo je 38 povreda, najviše u rudniku Mramor.
“Što se tiče segmenta zaštite na radu, mi to možemo podijeliti na dva dijela, prvi je lična zaštitna oprema i poštivanje zakona i propisa, što je na zadovoljavajućem nivou jer vi imate vojničku disciplinu u tim objektima, jer drugačije ne bi moglo. A drugi dio je ulaganje u mehanizaciju opreme čime bi se humanizirao rad i smanjila mogućnost povreda, nije to urađeno.”

Ulaganja u rudnike nema, kao ni internih ambulanti koje su rudarima pružale osnovnu zdravstvenu zaštitu.

“Mi smo pokušali sve da uradimo u sindikatu jer nisu to neki troškovi veliki, u odnosu na ono što bi pružile rudarima, nažalost nismo naišli na razumijevanje i mi od januara ove godine ni u jednom rudniku u sastavu Kreke nemamo ambulante u krugu rudnika“, dodaje Tokić.

S druge strane, neke firme tvrde da maksimalno posvećuju pažnju radnicima, poput JKP Pannonica, gdje je trenutno zaposleno 140 radnika. Dosta se radi i na preventivnom suzbijanju mogućih nesreća.
“Svi radnici su prošli obuku primjene mjera zaštite na radu. Dobili su HTZ opremu, opremu zaštite na radu. Pogotovo spasioci i redari koji rade, oni su prošli posebnu obuku za svoj posao i obuku zaštite na radu.”

Iz Saveza samostalnih sindikata TK kažu da je najveći problem nepostojanje zakona o zaštiti na radu.
“Ne postoji Zakon o zaštiti na radu. Mi koristimo službeno zakon iz bivše države, koji predviđa sankcije u valuti koja više ne postoji. Tako da poslodavci to zloupotrebljavaju jer su minimalne kazne u slučaju da se ne poštuje taj zakon o zaštiti na radu.”

I resorni ministar slaže se da nije sređen sistem zaštite na radu u TK, ali za bilo kakve promjene, moraju reagovati relevantne institucije.
“Svakodnevno dolaze pritužbe od strane radnika prema Ministarstvu da nisu zaštićeni, što se tiče samog Zakona o radu a što se tiče i kako rekoste ambulanti. Tako da mi na nekim stvarima i radimo zajedno sa inspekcijom za radne odnose, da prava radnika i zdravstvo na samom radu pokušamo u najvećoj mogućoj mjeri poboljšati.”

Dok iz Ministarstva tvrde da pokušavaju mjenjati stvari na bolje, radnici kojih u TK ima više od 100 hiljada, imaju sve manje prava, a većina ih nema ni ambulantu, gdje bi mogli, naprimjer, izmjeriti pritisak prenosi O kanal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79