(VIDEO) Prevaren, iskorišten i ostavljen u Austriji: Ovo je Ismarova priča kojem gazda nije isplatio ništa!

Redakciji portala Crna-Hronika javio se Ismar Mešinović iz Jelaha koji se okušao kao šofer. Pokušao je ispravnim putem postati šofer i na taj način prehraniti svoju porodicu.

Sve je isplanirao, ali da ga gazda kompanije “Green light logistics” ne isplati i ostavi u Austriji bez novca nije. Ovo je Ismarova priča.

 

“Eh dragi moji prijatelji. Da se oglasim ovako, da svi vidite sa kakvim ljudima se radi i kakve sve VI firme hvalite,a ne znate pravo stanje! Kao i svi tako i ja sam, odlučio sam se na malo drugačiji korak u životu! Posao šofera!
I slušajući tako ljude: “IDI U TU FIRMU VIDIS DA JE USPJEŠNA, RADI SE!MLADA FIRMA, A U PORASTU JE!MORA DA JE DOBRO!”

Ja odem i prijavim se! Tu me dočeka od gazde otac, dobijem formular koji popunim, nakon toga u kancelariju da razgovaramo! Kao i svaki razgovor za posao gazda svoje propise i zahtjeve kaze, šta sve očekuju!

I uz to:
OBAVEZAN PROBNI RAD U TRAJANJU OD 7 DO 10 DANA, ALI PROBNI RAD NIJE PLAĆEN!

To je ono da mi vidimo kako tebi ide, da li se snalaziš i da ti vidiš hoćeš li se snaći u tome!
Zvat ce vas sutra ili prekosutra na put da ideš. Dođem tako kući i razmišljam: 7 do 10 dana izdržat će se, ima se nekih para što se zaradilo, idem probat!

I tako se ode na put, kupi se hrane za tih 7 dana, ponese se odjeće za 7 dana (svi koji se razumiju u taj posao, znaju da se ne može ponijeti previše, već samo osnovno).

Međutim, prođe 7 dana. Pisalo se i disponentu da bi trebao kući jer mi je obuka istekla, ostalo se bez hrane i čiste odjece! Međutim, da se hraniš u EUROPI to je skupo, svaki dan minimalno 5-10 eura, a ne treba mi to! Svoju obuku sam završio što je rečeno!
Disponent me zavlači. Govori danas ćemo, sutra ćemo to riješiti.
U tom sam pisao i direktoru da me prebaci, ali naravno SAMO POGLEDAO PORUKU! Seen.
U međuvremenu sam dobio priliku sa prijateljem da se prebacim iz Graza, ali disponentu je problem bio da se vratimo 17km do Graza! Iako smo ostalo ležati na parkingu pola dana! I tako dan za danom prođe 16 dana!
Potrošilo se svojih para jer se moralo hraniti, ali sve to nepotrebno! Jer se do tad moglo početi raditi i zarađiivati! U tom sam pisao i direktoru ponovo, koji mi je nakon kraćeg vremena napisao:

“DE BA NE ZANIMAŠ ME
NE ZNAM ŠTO MI PIŠES
KADA IMAŠ DISPONENTA”

Ali taj isti disponent ne reagujejer ima radnika na obuci i daj iskoristi ga maksimalno.

I tako dolazimo u Villach u Austriji, ja naravno izlazim iz kamiona, svom kolegi poželim sreću, jer ja više ne mogu čekati dan kad će me vratiti sa obuke kući i da me nervoza jede! Svi mi imamo svojih računa i obaveza koje plaćamo, a da radim džabe ne pada mi na pamet više! Ispoštovao sam taj probni rad, ali vidio da je firma neozbiljna! Strpljenju došao kraj! Iz Villacha sam se uspio prebaciti do Teslića kući, nekim čudom imao sam sreće iako je ovo vrijeme Korone!

Otišao u firmu kao ćovjek da vidim šta je reći!
Međutim sekretarica mi govori: DIREKTOR DAMIR NIJE TU!
Njegovo auto ispred firme parkirano, on se čuje u kancelariji! Nebitno!
Odlazim kući, dolazim sljedeći dan nema ga! Danas odem opet, kad sreća ima direktora!
Tako uđem da vidim šta ćemo za ono! Kad čovjek ispade nečovjek! Ponašanje nula!

Sjedem da vidim i razgovaramo, direktor se ponaša bahato!
Na moje pitanje oko isplate govori: “IMAŠ LI TI TO NA PAPIRU? ETO SLAGALI SMO, OBUKU NE PLAĆAMO!”

Međutim sreća je sto sam sav razgovor snimio, pa da se uvjerite!

Šta želim da kazem?!
Tekst jest dug, ali je tako!

“Svi koji želite da se priavite u tu firmu, ne idite! Jer vas pošalju 7-10 dana neplaćeno, a ostave vas protiv vaše volje 17-20 dana. Kako koga uspiju. I onda vas više ne zovu nikako da vozite. Jer njima je dobro. Dobili radnu snagu džabe, a vas ko je*e. I sve tako u krug” izjavio je Ismar na Facebook profilu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79