(VIDEO) Prisiljavali djecu na prosjačenje: Dnevno im donosili do 150 KM!

Sedam osoba je uhapšeno u velikoj policijskoj akciji u Tuzlanskom kantonu, a riječ je o osumnjičenima za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za iskorištavanje djece za prisilno prosjačenje.

Na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona rano jutros su izvršili pretrese te je uhapšeno sedam osoba koje su osumnjičene za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece za prisilno prosjačenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

“Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koje su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavale veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Uhapšeno sedam osoba koje se sumnjiče za prisiljavanje djece na prosjačenje

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su djecu budili u ranim jutranjim satima i, bez obzira na vremenske prilike, prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i Republike Srpske te su ih nadzirali tokom prosjačenja.

“Djeca su članovima ili organizatoru grupe morala predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM”, precizirao je Arnautović.

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je kazala da su današnjoj akciji prethodile višemjesečne istražne aktivnosti Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici, koji djeluje pri Sektoru kriminalističke policije.

Prema njenim riječima, prilikom pretresa na mjestima događaja je pronađeno i više od desetero djece te je u slučaj uključen i Centar za socijalni rad zbog daljnjeg postupanja u okviru zakonskih nadležnosti.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv uhapšenih, a nakon njihovog ispitivanja postupajući tužilac će se odlučiti koje daljnje mjere će predložiti prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79