(VIDEO) Prof. dr Emir Festić: Korona? Nažalost BH najgore tek čeka!

Dr. Emir Festić, najbolja, najpoznatija svjetska klinika Mayo, svjetski stručnjak: Imamo intenzivniju vezu sa Općom bolnicom! Ovo više nije epidemija u smislu da postoji izvor, ovaj virus je sada svugdje, što ga čini daleko opasnijim! Mjere trebaju biti rigoroznije nego što su bile! Treba jako ozbiljno shvatiti: korištenje maske, distanca, izbjegavanje druženja, skupova, sijela, klubova i pranje ruku! Kad bi ljudi nosili maske i ne bi se ljubili, izlazili, sve bi se smirilo!

Najgore nas tek čeka! Broj mrtvih i zaraženih će samo rasti! Ovo je klasični respiratorni virus i tako se ponaša, zimski period će dovesti do većeg širenja virusa! Vrlo moguće da se korona i gripa spoje! Imamo i vakcinu protiv gripe, svakome bih preporučio da je primi! Vakcina protiv gripe ne može pomoći kao prevencija protiv korone, potpuno su različiti virusi!

Vakcina će biti dostupna negdje i nekome već krajem ove godine! Ako je neka vakcina dozvoljena u SAD-u ili EU, mislim da je ta vakcina sigurna! Za imunitet krda treba 60-70% ljudi, godinama smo daleko od toga, a žrtve će se brojati u hiljadama kada bismo to čekali! Po historijskim činjenicama, ovo neće trajati duže od dvije godine! Možda će ostati s nama čak i zauvijek, ali imat ćemo vakcinu, lijekove, antitijela! Bit će i dalje žrtava još dugo, dugo godina!

Jedini lijek koji je pomogao je kortikosteroid u 3% slučajeva kod najtežih pacijenata! Zdrav život, zdrava ishrana, vitamini, cink, ali ponovo najvažnije pridržavanje mjera! Manje sijela, dernečenja, izlazaka, druženja… I uz te mjere će trebati mjesec da rast broja stane! Remdesivir je jako skup, prije nekoliko dana ga je odobrila FDA, ali to nije nešto što će napraviti razliku!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79