(VIDEO) Promrzli, gladni i bijesni: Haos na granicama Britanije

Uslijed pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, zemlje EU zatvorile su granice prema ovoj zemlji i stopirale prevoz robe. Tako je više od 3.500 kamiona bukvalno ostalo zaglavljeno na jugu Engleske. Oni ne mogu da pređu granicu i uđu u Francusku. Većina tih vozača upravo su Francuzi koji se nadaju skorom dogovoru Velike Britanije i Francuske kako bi se što prije vratili kući. Britanski mediji su napaćene vozače prozvali “Makronovim božićnim taocima”.

Ovim napaćenim vozačima nije do šale. Zaglavljeni na jugu Engleske stoje duže od 48 sati, mnogi su promrzli i nemaju šta da jedu. Britanska ministarka Priti Patel rekla je da na autoputu M20 stoji oko 650 kamiona, a da se na pisti obližnjeg aerodroma nalazi njih 873.

(VIDEO) Bh. vozači zapeli u Velikoj Britaniji: Ostavljeni na milost i nemilost

Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona tokom dana nastoji da sa Francuskom pronađe način da se otvore granice i odblokira jedna od najvažnijih evropskih trgovačkih ruta devet dana prije definitivnog razlaza Britanije i EU, piše Rojters. Najvjerovatnije će se na kraju dogovoriti da svi vozači moraju da se testiraju prije nego što pređu granicu.

Pozivajući se na francuskog ministra za evropske poslove Klementa Benea, BBC javlja da će Britanija i Francuska objaviti dogovor o ponovnoj uspostavi teretnog saobraćaja do srijede.

“U poslednja 24 sata stalno razgovaramo s našim francuskim kolegama o nizu pitanja, a nastavićemo i danas”, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Na pitanje da li se riješenje može očekivati danas, Patel je rekla da se na tome radi jer je “u interesu obje zemlje da se osigura nesmetan protok”.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

“Videćemo šta će se danas postići”, rekla je Patel.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Objava Londona o pojavi novog, zaraznijeg soja koronavirusa posijala je paniku u svijetu zahvaćenom pandemijom koja je usmrtila oko 1,7 miliona ljudi, uključujući više od 67.000 u Velikoj Britaniji.

I dok su finansijska tržišta doživela strmoglavi pad, jedino što brine vozače kamiona blokiranih kod Dovera je hoće li stići kući na vreme za Božić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79