(VIDEO) Protest migranata: Ne želimo hranu, želimo slobodu i pomoć EU

Migranti smješteni u kampu Lipa u Bihaću danas su prilikom posjete ministra sigurnosti BiH ovom mjestu protestvovali i uzvikivali da žele pravdu, slobodu i pomoć IOM-a.

Za migrante smještene u kampu Lipa gdje borave od početka u nehumanim uslovima današnja posjeta Cikotića ne znači baš mnogo, a niti obećava neku svjetliju budućnost.

Prilikom današnje posjete Cikotića šatorskom naselju Oružanih snaga BiH smještenog od lokacije migranata nekih 50-ak metara, više stotina migranata je uzvikivalo i držalo transparentne s porukama.

Cikotić u Bihaću: Teret migrantske krize ne može nositi jedan narod i dva kantona

“Želimo pravdu”, “Ne želimo hranu, želimo slobodu”, “IOM pomozite”, samo su neke od poruka koje su migranti uputili pratnji koja je s današnjim zvaničnicima prošla pored njih.

Ekipa portala Klix.ba pokušala je razgovarati s migrantima smještenim u Lipi, ali nisu bili spremni na razgovor zbog nepovjerenja prema bh. medijima koji, kako su kazali, ne prenose pravu sliku stanja i ono što oni kažu.

Ministar Cikotić s premijerom USK Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem danas je boravio u posjeti šatorskom naselju Lipa gdje je poručio da će svi migranti biti smješteni na ovoj lokaciji, pa i oni iz Bire.

Kazao je kako će se sagledati doprinos koji trebaju dati razne institucije sa svih nivoa vlasti, od države do kantona kako bi se stvoril uslovi za višesedmični boravak migranata u improviziranom kampu dok se radovi u prihvatnom centru Lipa koji je u velikoj mjeri uništen, privedu kraju za dugotrajniju namjenu odnosno smještaju migranata za boravak na duži period.

“Sve ovo posljednjih dana pokazuje činjenicu da je to humanitarna, sigurnosna i politička situacija koja pokazuje da za sada imamo uslove da praktično samo jedan narod i dva kantona u BiH nose teret migrantske krize. To je neodrživo ubuduće. Međutim sada moramo hitno riješiti pitanje smještaja za ove ljude koji se nalaze u vrlo neuslovnim smještajnim, higijenskim, zdravstvenim i drugim okolnostima”, dodao je.

(VIDEO) Građani na ulicama Bihaća: NE ŽELE POVRATAK MIGRANATA U BIRU!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79