(VIDEO) Putevima droge: Šverc i Hercegovinu teško razdvojiti

(VIDEO) Putevima droge: Šverc i Hercegovinu teško razdvojiti


U jedan od najpro-fitabilnijih poslova u BiH uključeno je hiljade dilera koji se bogate na račun stotina hiljada ovisnika.

Putevi droge dobro su poznati, najveća količina narkotika krene iz Albanije, prođe Crnu Goru i stiže u Hercegovinu.

https://youtu.be/3kmHmUnzzf8

Bh. dileri na svakih 10.000 heroinskih ovisnika mogu zaraditi oko 160 miliona KM godišnje.

Na veliko iznenađenje, ulične cijena droge u bh. gradovima su ujednačene. Kokain je najskuplji i košta do 150 KM po gramu, ako je dobrog kvaliteta. Zbog ovako visoke cijene ova droga nije previše popularna među ovisnicima. Znatno popularniji je heroin čija cijena se kreće između 40 i 60 KM po gramu. Najveći broj ovisnika heroin kupuje u paketićima od 0,1 gram po cijeni od 10 KM.

‘Cijene pokazuju da ne utičemo mnogo na te kanale’ kaže Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Cijene droga u Sarajevu su gotovo upola manje u odnosu na druge veće gradove u regiji. Primjera radi, gram heroina u Bukureštu košta 120 KM.

Cijena droge u rinfuzi je čak i niža. Kilogram čistog heroina (85 postotni) košta 4.500 KM u Afganistanu. Kriminalne grupe u Sarajevu plaćaju oko 20.000 KM za heroin 50 postotne čistoće. Prema policijskim izvještajima, to je manje od cijene u Albaniji (22.000 KM) ili u Rumuniji (40.000 KM).

Kako bi se razblažio, heroin se često miješa sa drugim supstancama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija