(VIDEO) Radni dan mlade mame počinje u 2 ujutro: Alminina peciva kupuju svi, glavni pomagač kćerkica Amina

Za Bišćanku Alminu Čanić, radni dan počinje u 2 sata ujutro. Dok svi spavaju, ona priprema peciva.

Po orginalnoj njemačkoj recepturi, Almina najmanje 5 sati pravi različite vrste bavarskog hljeba, kifle, uštipke, ali i mnogobrojne slatkiše.

“Radim sa brašnom, kvascem, šećerom, jajima, mlijekom i margarinom“, pojašnjava Almina.

Glavni sastojci njenih recepata su, kaže i ljubav i volja, glavna sredstva za rad umjesto mašina, ruke i oklagija.

“Peciva napravim dnevno po 40 do 60 komada, hljebova napravim oko 30 do 60, a donuta napravim već oko 200 do 300 komada velikih, a malih napravim od 100 do 150 komada dnevno”, govori Almina.

Otprilike oko 7 kada mnogi tek započinju dan, Almina peciva privodi kraju, a oko dekoracije često joj pomaže i najkreativnija saradnica, kćerka Amina. Nakon toga proces se nastavlja u pekari u centru Bihaća.

Kupci koji već od ranih sati dolaze po svoja peciva, davno su kažu uočili razliku između ovih i bilo kojih drugih, sličnih proizvoda.

“Proizvodi su ekstra. Svaki dan dolazim pošto radim tu u lokalu do ove pekare. Ove buhtle punjene su super”, riječi su jednog od kupaca.

Sve je počelo slučajno u Njemačkoj odakle je Almina i nabavila orginalni recept.

“Pa mi smo došli na tu ideju tako što smo boravili u Njemačkoj i prilikom tog boravka probali smo ta peciva njihova i kada smo se vratili kući u Bosnu i Hercegovinu, onda smo došli na tu ideju da ovo pokrenemo. Bili smo sigurni da u našem gradu ima građana koji bi željeli da probaju ovako nešto”, ističe Almina.

Kupci, ne da žele probati, nego se svakog dana vraćaju u sve većem broju, pa zbog toga i par sati poslije otvaranja pekare, sva peciva budu obično, rasprodana.

“To nam se često zna desiti, jer uobičajeno radno vrijeme nam je od 9 do 17 sati, ali u zadnje vrijeme, pogotovo kada je sunčano, kada u gradu ima dosta šetača, onda nam brzo sve bude rasprodato, i mi onda u 13 sati već zaključamo trgovinu, jer nemamo više šta prodati“, s osmijehom govori ova mlada Bišćanka.

Prije godinu dana, kada su mnogi zbog pandemije počeli gasiti svoj biznise, Almina i njen muž, svoj su tek pokretali piše Hanuma.

“Mi smo vjerovali da ćemo uspjeti i baš kad su svi zatvarali, mi smo otvorili. I to se pokazalo super idejom, tako da smo i mi zadovoljni”, zaključuje Almina

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79