(VIDEO) Rektor Škrijelj o incidentu na Farmaceutskom fakultetu: Ovakve afere nam ne idu u prilog

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj izjavio je da osuđuje svako neprimjereno ponašanje profesora, a nakon što su studenti Farmaceutskog fakulteta zatražili smjenu profesorice Edise Trumić jer ih je, kako tvrde, nazvala “kerovima”.

Iz Rektorata UNSA odgovorili su nam da su rektor i nadležne službe upoznati o ovim slučaju te da su odmah po prijemu dopisa studenata obavili razgovor s predstavnicima studenata i dekanom fakulteta Fahirom Bečićem.

Prof. dr. Bečić je upoznao rektora o namjeri da danas održi sastanak sa studentima i profesoricom, nakon čega se očekuje više informacija.

Kada je riječ o samom slučaju na Farmaceutskom fakultetu, rektor Škrijelj ističe da nikada neće odobravati neakademsko ponašanje nastavnog osoblja te da osuđuje svako neprimjereno ponašanje i nastavnika i studenata.

“Ukoliko ima elemenata odgovornosti, očekujem da fakultet provede proceduru, jer njegovi organi predlažu angažmane nastavnika. Isti je put angažmana i opoziva. Kakva god bila odluka fakulteta, ona će biti predočena i Senatu UNSA na postupanje. Jasno je da nam ne idu u prilog afere ovog tipa, tako da tražim da se u skladu s akademskim principima donese odluka”, kazao je rektor.

Podsjetimo da su studenti Farmacije online predavanje kod profesorice Trumić imali 6. januara. U toku prve pauze prilikom predavanja profesorica se udaljila od svog računara, ali je njen mikrofon ostao upaljen te studenti tvrde da su bili svjedoci pogrdnog govora o njima. Između ostalog, kako navode, profesorica ih je nazvala “kerovima”. Oni stoga odbijaju bilo kakvu daljnju saradnju s njom, dok ona negira sve njihove tvrdnje prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79