(VIDEO) Respiratori još nisu stigli u Bijeljinu, kada će – ne zna se

U akciji “Respiratori za Srpsku”, koju je pokrenuo Slaven Ristić, prikupljeno je 2,64 miliona maraka. Još krajem marta Ristić je obećao da će za nekoliko dana stići respiratori, ali njih nema ni poslije skoro tri mjeseca. Prema poslednjim informacijama iz Crvenog krsta Bijeljina, respiratori su stigli na granični prelaz Gradiška.

Prošlo je oko tri mjeseca od nabavke respiratora, ali ih još nema. Prije deset dana sekretar Crvenog krsta Perica Gligić je rekao da respiratori treba da stignu za četiri – pet dana u Bijeljinu. Stigli nisu, a najnovija informacija koju nam je Gligić dao je da se oni nalaze na Graničnom prelazu Gradiška.

U akciji „Respiratori za Srpsku“ prikupljeno oko 2 miliona 650 hiljada maraka. Iz Finansijskog izvještaja Crvenog krsta je vidljivo da je najveći dio novca oko 2 miliona i 300 hiljada maraka preusmjeren za nabavku 50 respiratora. Ostatak od oko 300 hiljada maraka uplaćen je za nabavku druge medicinske opreme od nekoliko kompanija iz RS i Federacije BiH.

Uvidom u dokument vidi se da je riječ o ruskim respiratorima marke Aventa – M. Riječ je o kontroverznim respiratorima čiju upotrebu prošlog mjeseca je obustavila Rusija nakon što su
dva takva aparata izazvala požar u dvije različite bolnice, u Moskvi i Sankt Peterburgu pri čemu je stradalo šest osoba.

Nakon što su testirani utvrđeno je da nemaju tehničkih nedostataka. Do sada nije ustanovljeno zbog čega su se zapalili respiratori, ali se najčešće može čuti ocena da je u pitanju bio kratak spoj.

Pitanje nabavke respiratora u javnosti je pokrenuo narodni poslanik Nebojša Vukanović. On tvrdi da su Grad Bijeljina i Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije aktivno učestvovali u akciji prikupljanja sredstava za nabavku respiratora, o čemu svjedoči i javni poziv sa brojevima žiro-računa na koji se novac može uplatiti.

„Po mojim saznanjima respiratori nisu nabavljeni, pa Mićo Mićić treba da kaže šta je uradio sa tim novcem koji je prikupio od semberskih privrednika. Da li i njih pokušava da usmjeri u kampanju koju priprema za novembar“, upitao je nedavno Vukanović.

Na ove navode poslanika Vukanovića, Mićić je pokušao da se pravda.

„Najveći dio sredstava je otišao u nabavku respiratora jer se akcija tako i zvala. Od tih milion i 400 hiljada maraka, mislim da je milion dat za respiratore, jedan dio je na računu Crvenog krsta, a jedan dio dat je u bolnicu“, rekao je Mićić.

Ostaje pitanje kako respiratori čija upotreba je bila zabranjena u Rusiji, su naručeni za potrebe našeg zdravstva i čiji dolazak očekujemo već tri mjeseca prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79