(VIDEO) Safa Kamar, odmilja Safet: Diplomirani tehnolog iz Iraka decenijama popravlja obuću u Tuzli

Sudbine ljudi su različite i nepredvidive. Neke imaju i posebnu priču, a jedna od njih je i o tuzlanskom obućaru porijeklom iz Iraka. Slijedi priča o diplomiranom tehnologu koji decenijama popravlja obuću u našoj zemlji, o tome kako je Safa Kamar postao Safet.

Iračanin Safa Kamar je prije četiri decenije napustio rodnu grudu. Kao mladić došao je u Srbiju, gdje je učio jezik. Potom je na tuzlanskom fakultetu 80-tih godina dipomirao tehnologiju i tu se skrasio. Nakon bezuspješnog čekanja na zaposlenje u struci, počeo se baviti zanatom, a znanja je, kaže, imao i kao dječak dok je posmatrao rad djeda opančara u Iraku.

“Kad sam došao u bivšu Jugoslaviju i kad sam se oženio, meni je punac obućar. To je jednostavno sudbina. A s puncem sam, kad idem na fakultet i kad se vratim, sjedim s njim, gledam šta on radi˝. rekao je Safa Kamar, obućar.

Safu tek rijetki znaju po njegovom imenu. Dolaskom u Tuzlu je dobio drugo ime.

“Ja kad prođem kroz grad, niko mi ne kaže zdravo Safa, uvijek mi kažu gdje si Sajo, šta ima Sajo, kako si Safete, šta radiš, ili kad dobijem poruke gdje si Sajči˝, navodi Kamar.

Ne postoji nešto što u svojoj radionici ne može uraditi, od popravke obuće, torbi, pa čak slobodno vrijeme koristi i za izradu unikatnih radova.

“Ja ne živim tu, ali kad god dođem iskoristim priliku nešto popraviti, nešto kupiti, i ručnih radova njegovih, sve najbolje˝, rekla je Nisveta.

“Ko hoće da radi, ko radi pošteno, uvijek će imati posla. Ovdje u Bosni ima posla za one koji hoće da rade. Od obućara može se lijepo živjeti, nikad nećeš ostat gladan,neće ti ništa faliti, može se lijepo zaraditi˝, rekoa je Kamar.

Međutim, majstor nam kaže da se plaši da će ovaj zanat opstati tek kratko vrijeme, budući da nema zainteresovanih. Dodaje da je tražio one koje bi podučavao, ali bez uspjeha. Bez obzira na sve, iako je završio tehnologiju, kaže da radi posao koji ga ispunjava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79