(VIDEO) Samo u Bosni i Hercegovini: Ljuti rivali u vječitoj koaliciji

Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović lideri su nacionalnih stranaka čiji politički život više od deceniju ovu zemlju drži u stagnaciji. Ljuti rivali u vječitoj koaliciji za koju tvrde da je iz nužde, a takva koalicija nudi jedini dogovor – da ga nema. Zato u pomoć često zovu međunarodnu zajednicu. Od otcjepljenja, preko izbornog zakona, neusaglašenih stavova i mimoilaženja došli su i do priče o ratu. Osude sa svih strana, a najglasnije iz Ambasade SAD-a.

Morat ćete razumjeti da u BiH neke stvari ne idu tako brzo. (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH)

Tu će trebati liderske hrabrosti pa da neke iskorake napravimo. (Bakir Izetbegović, predsjednik SDA)

Postoji zabluda unutar jednog dijela bošnjačkog naroda da je BiH moguće organizirati kao građansku državu da bi se time dobio unitarizam, odnosno islamsku državu. (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH)

Ja predlažem akt o referendumu o statusu RS bez obzira šta će ko reći (Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a)

Natjeran je da skine ploču na Palama, dobio je rok da ukine odlikovanja osuđenim ratnim zločincima, u najavi je zakon o zabrani negiranja genocida. Dakle, krenulo se u kontranapad. (Bakir Izetbegović, predsjednik SDA)

Hoće da nametne neki zakon o zabrani genocida. Pa, šta mislite? Da ćemo ga poštovati? U RS se neće primjenjivati. (Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a)

Više puta smo kazali naš iskorak prema kandidatskom statusu sam po sebi znači da se moramo osloboditi direktnog utjecaja iz vana bilo koga. (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH)

Radije bih danas umro nego dozvolio da genocidaši zavladaju dijelom BiH. (Bakir Izetbegović, predsjednik SDA)

Ako želi da spriječi priču o raspadu BiH, onda treba da izbjegne takvu vrstu jezika. (Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a)

Ko je iskren, a ko nije – pokazat će vrijeme (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH)

Jasno je da vrijeme, a posebno ovo u BiH, presporo ide. Igra lidera nacionalnih stranaka – bezvremenska. Ispred mikrofona tenzije i neslaganja, a kada se mikrofoni isključe – osmijeh i rukovanja. I tako godinama. Jedino o čemu su jedinstveni to je da dogovora nikada nema a za ostanak u vlasti, imaju osim retorike i finansijsku matricu.

“To je prije svega javni novac, novac javnih korporacija, iz budžeta, na razne načine se vadi, ali to je dobrim dijelom kriminal i korupcija”, objašnjava Zijad Bećirević, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

Zabrinutost međunarodne zajednice sažeta je u brojna saopćenja koja su postala istrcane fraze. A zabrinutosti lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a ne postoji. Posljedni izbori, uvjeren je Bećirović, naznaka su da, ipak, trebaju biti. A opet je na redu međunarodna zajednica, za koju tvrdi da ne želi više ovu trojku nakon izbora naredne godine. Navodno, plan postoji. Ali koliko je moguć?

Bećirović smatra da je su oni iskusni političari, koji znaju šta ih čeka ukoliko ne postupe po sugestiji da se ne kandidiraju i koji imaju dovoljno vremena da pripreme teren i izađu iz političke priče.

Zato ne iznenađuju njihove, doduše rijetke, izjave kako je vrijeme za nove i mlađe političare, a njima vrijeme za penziju. Da li će tako postupiti, teško je povjerovati jer najave njihovih novih kandidatura ne izostaju. Da li će odlazak tražiti mešunarodna zajednica ili će se povući sami – manje je izvjesnija opcija od one koju biraći mogu iskoristiti na narednim izborima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79