(VIDEO) Sarajlija živi svoj san u Njemačkoj. Ima svoju radnju ali i neobičnu tetovažu

U novoj epizodi serijala danKOdan Danko Rabrenović se druži Harisom Pandžom. Pandža je rođeni Sarajlija kojega u njegovom dizeldorfskom komšiluku svi poznaju, piše DW.

Kod njega se opskrbljuju novinama, duhanom, grickalicama, pićima, a odnedavno i industrijskom konopljom. Svoju staru domovinu Haris ima istetoviranu u predjelu bubrega kao hommage zemlji koja se raspala – i na policama sa stripovima.

Sarajlija Haris Pandža 1992. godine s majkom napušta ratno Sarajevo. Prvo borave kod porodice u Čačku, a 1995. se sele u Düsseldorf. Haris se brzo snašao: naučio je njemački jezik i završio gimnaziju.

Upisao fakultet

Upisuje potom fakultet s idejom da postane nastavnik matematike i tjelesnog, ali kako kaže: „Nije mu bilo suđeno“. Dok je studirao, otvorio je mali kiosk s novinama, cigaretama i pićima, kako bi financirao studij. Posao je krenuo iznenađujuće dobro, te se udružio sa školskim drugom Peđom i proširio biznis. Zajedno danas na sjeveru grada imaju četiri radnje pod brendom “Markthalle”.

Harisa svi znaju u njegovom kraju. Ima prepoznatljivu irokez frizuru i bradu i uvijek je na svom teretnom biciklu, ili u malom električnom automobilu s kojim dostavlja naručenu robu na kućne adrese. Kod Harisa se susjedstvo opskrbljuje novinama, duhanom, grickalicama, pićima, a od nedavno i CBD industrijskom konopljom.

Tetovaža u predjelu bubrega

Haris radi i petkom i svetkom, a za godišnji odmor nije čuo godinama. Kaže da ne zna drugačije i da je poput morskog psa koji bi, kad bi stao – uginuo.

Kod kuće ima preko hiljadu stripova iz bivše Jugoslavije, a omiljeni mu je Alan Ford. U rodno Sarajevo odlazi rijetko, ali se rado sjeća djetinjstva. Svojoj djeci koja su rođena u Düsseldorfu često priča o svojoj staroj domovini, a priču uvijek započinje s „bila jednom jedna zemlja“.

Tu rečenicu je s kartom Jugoslavije istetovirao u predjelu bubrega, kao svojevrstan hommage rahmetli SFRJ.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79