(VIDEO) Savjeti kako ispravno zamijeniti gumu

Ako vam se u vožnji probuši guma možete je pokušati zakrpati s kitom za krpanje guma, pozvati vučnu službu ili zamijeniti kotač ako imate rezervni.

A kako pravilno zamijeniti kotač u nekoliko poteza pogledajte u novoj epizodi Ispravno je sigurno 😃

Kako biste što brže i jednostavnije zamijenili kotač, potrebno se pridržavati nekih osnovnih pravila, a kako bismo vam to pobliže prikazali, napravili smo video uputu koja može koristiti kao podsjetnik iskusnijima, ali i odlična polazišna točka onima koji nikad nisu mijenjali kotač.

1. Prvi korak je pronaći sve potrebno u automobilu. Kako bi zamijenili gumu, trebat će vam ključ, dizalica i rezervna guma. Kod nekih automobila, što je rjeđe, potreban je dodatan alat za skidanje ukrasnih poklopaca s vijaka i adapter za skidanje posebnih vijaka koji štite od krađe naplataka. Od koristi mogu biti i uputstva za korištenje automobila.

2. Nakon toga treba osigurati automobil.Ubacite ga u brzinu i povucite ručnu kočnicu kako se ne bi pomicao kad ga dignete na dizalicu. Gumu mijenjajte uvijek na što ravnijoj podlozi, nikad na nagibu, uzbrdici ili nizbrdici.

kako zamijeniti gumu

3. Prije dizanja automobila treba otpustiti vijke jer će nakon dizanja to biti mnogo teže, a i može doći do oštećenja automobila. Ako ne ide s rukama, nogom stanite na ključ i pokušajte ga pomaknuti cijelim tijelom. Ako ne ide ni tada, poprskajte vijak s WD-40, pričekajte i pokušajte ponovo. U nuždi može pomoći i Coca Cola ili neko drugo gazirano piće.

4. Nakon opuštanja vijaka slijedi dizanje auta. Dizalicu treba postaviti na točno određeno mjesto ispod auta, a koje je to mjesto i kako se dizalica koristi, pronaći ćete u uputstvima za korištenje auta. Automobil dižete toliko dok se kotač ne izdigne iznad podloge toliko da ispod njega stane vaš dlan.

5. Nakon što je auto podignut, do kraja odvrnite vijke te skinite kotač.

6. Sljedeće, kotač kojeg montirate zataknite na osovinu te ga učvrstite vijcima. Dok je auto još podignut, učvrstite vijke ključem, zategnite ih do kraja no nemojte pretjerivati s upotrebom snage.

7. Pomoću dizalice automobil spustite na podlogu te tada ponovno snažno zategnite vijke. Kotač je sada zamijenjen i možete nastaviti put.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79