(VIDEO) Schmidtova odluka o zabrani negiranja genocida za Čovića simbolična

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u petak međunarodnoj zajednici da ako želi nešto uraditi da to treba uraditi temeljito, a ne sa nekim alibijem u džepu.

Ili, kako dodaje Čović, “neka nas puste da na jedan korektan i demokratski način preuzmemo odgovornost i napravimo iskorak”.

“Ovako svi igramo neku alibi politiku vjerujući da će neko za nas nešto uraditi”, zaključio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović se danas osvrnuo i na “simbolične” odluke visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini, bivšeg – Valentina Inzka i sadašnjeg – Christiana Schmidta. Upitao je međunarodnu zajednicu zašto onda nije sve urađeno kroz nametnute odluke.

“Uglavnom ste uradili simboličnu stvar. Jednom ste to uradili kroz ime Valentina Inzka, a neki dan kroz ime Christiana Schmidta. Moje pitanje je zašto sve niste uradili kroz nametnute odluke i da imamo evropski put i drugačije uređenje Bosne i Hercegovine. I drugačije odnose po Ustavu. Ako već imate ovlasti, uradite to i preuzmite odgovornost. Bojim se da je to mrcvarenje koje nema kraja”, zaključio je Dragan Čović.

Podsjećamo, “simbolične” odluke su, kako ih naziva lider HDZ-a BiH, Inzkovo korištenje bonski ovlasti kako bi nametnuo zabrane i kažnjavanje negiranja genocida u BiH, kao i odluka Schmidta za izmjenu i dopunu Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79