(VIDEO) Semir Efendić: “Da sam se ja pitao, Sebija Izetbegović ne bi bila u toj ulozi”

Semir Efendić, aktualni načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu, v.d. predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Stranka za BiH će ići samostalno na izbore i to je jedino što sada mogu reći, kazao je v.d. predsjednika SBiH Semir Efendić, odgovarajući na pitanje da li će se prikloniti SDA ili bloku stranaka koje čine Trojku, nakon što je napustio SDA.

– Još je prerano govoriti i tome. Jedino što znam je da ćemo ići samostalno na izbore. Ne isključujem mogućnost saradnje ni sa kim nakon izbora, pa ni to da budemo opozicija. Međutim, o tome će se moći govoriti tek nakon izbora, kada budu poznati izborni rezultati. Inače, smatram da su koalicije nužno zlo. Najbolje bi bilo kada bi jedna stranka mogla preuzeti odgovornost nakon izbora, da provede stvari iz svog programa. Međutim, naša zemlja je, prema Ustavu takva da su koalicije, barem na državnom nivou neophodne, jer je sistem napravljen tako da je on konsocijativan i da moraju biti zastupljeni predstavnici svih naroda, kazao je Efendić.

Naglasio je kako jednu stvar sigurno neće uraditi, a to je da nakon izbora istisne stranku koja osvoji najviše glasova.

– Imali smo slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje je SDA osvojila najviše glasova, pa je onda formirana Šestorka, kako bi se SDA istisnula iz vlasti. To smatram pogrešnim i ja sam to rekao ljudima iz tih stranaka. Stranka koja dobije najveće povjerenje građana trebala bi i da preuzmne odgovornost za funkcionisanje institucija, dodao je Efendić, gostujući na Face TV.

Napomenuo je i kako sa osnivačem SBiH Harisom Silajdžićem sastao prije mjesec dana, ali da nisu razgovarali o njegovom preuzimanju mjesta predsjednika, nti su o tome pričali nakon što je ova vijest obznanjena.

Dodao je kako SBiH svoju kampanju neće bazirati na kritikovanju bilo koje druge stranke ili političara.

– Najgore kod toga je što se u tuko kampanje izgovore teške optužbe, a onda te stranke naprave koaliciju, što izaziva negodovanje i zbunjenost kod glasača, kazao je Efendić.

Zanimljiv odgovor na pitanje voditelja i urednika emisije, da li bi smijenio direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović dao je Semir Efendić.

“Da sam se ja pitao, Sebija Izetbegović ne bi bila u toj ulozi”

Pogledajte gostovanje od 31:15.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79