(VIDEO) Šest veledrogerija se javilo na poziv Zavoda: Dogovara se nabavka tri vrste vakcina

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je službeni poziv veleprometnicima u BiH za nabavku vakcina protiv Covid-19, poznato je i koje su vakcine u pitanju.

U našoj zemlji, prema posljednjim, jučerašnjim podacima zabilježena su 894 novozaražena građanina koronavirusom, dok ih je 29 preminulo. Istovremeno, veledrogerije pregovaraju o tri vrste vakcine protiv Covid-19, a detalje će prezentovati sutra, na sastanku predstavnika zdravstva svih kantona kod premijera FBiH Fadila Novalića.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH jučer nam kažu da su uputili službeni dopis veleprometnicima koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet na veliko lijekova od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te da je šest veleprometnika i odgovorilo.

SVI KOD NOVALIĆA

– ZZJZFBiH uputio je službeni dopis svim registriranim veleprometnicima u BiH da se izjasne da li su mogućnosti nabaviti vakcine protiv Covid-19. Na dopis je odgovorilo šest veleprometnika, pet iz FBiH i jedan iz entiteta RS, istakla je Maja Kojović, stručna saradnica za odnose s javnošću Zavoda.

Nezvanično smo saznali da je veleprometnik iz RS-a potvrdno odgovorio na službeni dopis. Kontaktirali smo Krajinagroup, banjalučkog veleprometnika i uvoznika ruske vakcine Sputnik V za ovaj entitet.

Ovo traje predugo. Tražila sam mišljenje Zavoda za javno zdravstvo USK-a da li smo u prilici da nabavimo vakcine za naše građane, ističe Ćemalović.

– Dobili smo dopis, ali za detaljnije informacije kontaktirajte kolege, ja nisam radio na tom upitu, rekao nam je službenik Bogdan. Daljnjim kontaktom traženo je da uputimo službeni e-mail, ali odgovore nismo dobili.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK-a, rekla nam je da je dobila pisma namjere za direktne nabavke vakcina AstraZeneca i Sputnik V, ali da je ZZJZ USK-a istakao da takva nabavka nije moguća.

– Jutros mi je došlo pismo namjere vezano za AstraZenecu, pitaju nas da li imamo interes za poslovnu suradnju, za direktnu nabavku vakcina. Ovo je došlo na ruke premijera, a onda je proslijeđeno meni. Također je dolazio jedan predstavnik iz Banje Luke vezano za Sputnik V i on je isto tako iskazao interes za poslovnu suradnju. Međutim, ja sam tada uputila našem zavodu upit da li možemo nabaviti na ovaj način vakcinu i naš zavod je napisao da ne mogu oni nabavljati vakcinu na ovaj način, nego da je jedino država ta koja ima tu mogućnost, objasnila je Ćemalović, dodavši da će se sutra održati sastanak u Sarajevu o nabavci vakcina protiv Covid-19.

– Upravo mi je javljeno da ćemo sutra imati sastanak vezano za vakcinu. Mislim da je premijer Novalić uputio akt, gdje traži da sutra u devet sati svi dođemo kod njega, ne znam gdje će biti sastanak tačno, da li u Ministarstvu zdravstva ili kod njega, ljubazno nam je rekla ministrica.

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a, potvrdio je da je i on dobio poziv za sastanak.
Iz Tuzla-Farm d. o. o. rečeno nam je da je danas planiran sastanak s predstavnicima AstraZenece, te da su u toku pregovori za nabavku vakcina za cijelu državu.
– U četvrtak (danas, op. a) je zakazan online sastanak s predstavnicima AstraZenece na kojem očekujemo konkretne odgovore vezano za dostupne količine i rokove isporuke AstraZeneca Oxford vakcina.

Za AstraZeneca Covishield vakcinu smo već dobili obimnu dokumentaciju koju smo pregledali i za koju smo tražili dopunu kako bismo je na vrijeme kompletirali i ponudili kao opciju nabavke. Tuzla-Farm d. o. o. je stupio u pregovore za nabavku vakcina protiv Covid-19 sa konačnim ciljem dobijanja ugovora za distribuciju širom BiH, što ujedno predstavlja mogućnost isporuke za svaki entitet/kanton, uz obavezu potpisivanja ugovora sa institucijama ovlaštenim za nabavku vakcina, navedeno je u odgovorima.

Ističu da su Vladi FBiH uputili zahtjev za odobrenje, te da postoji zakonska regulativa koja omogućava nabavku vakcina.

– Zahtjev za izdavanje navedenog odobrenja, kao i informacije vezano za nabavku vakcina protiv Covid-19 smo poslali Vladi FBiH 2. marta, tako da uskoro očekujemo odgovor i izdavanje potrebnog odobrenja. Neusvajanje izmjena i dopuna navedenih zakona trenutno nam ne predstavlja otežavajuću okolnost, jer postoji zakonska regulativa definisana Pravilnikom o uslovima za uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini, a Tuzla-Farm d. o. o. kao ovlaštena veledrogerija slijedi i ispunjava sve zahtjeve vezano za neophodnu dokumentaciju koju je potrebno dostaviti, kao i uslove za uvoz, kontrolu i promet predmetnih vakcina, odgovoreno je na naš upit.

Također, ističu da trenutno vode preliminarne razgovore za nabavku vakcina.

– Tuzla-Farm d. o. o. je stupio u preliminarne razgovore o potencijalnoj nabavci AstraZeneca Oxford, AstraZeneca Covishield i Sputnik V vakcina, napisano je.

Direktor mostarskog veleprometnika Hercegovinalijek d. o. o. Meaz Begović za Oslobođenje govori da trenutno nemaju vezu sa proizvođačima vakcina, ali da su zaslužni za transport vakcina koje je donirala susjedna nam Republika Srbija.

– Dobili smo službeni dopis Zavoda, ali trenutno nemamo nikakvu konekciju sa bilo kojim proizvođačem vakcina. Ono što mogu potvrditi je da smo transportovali vakcine koje je donirala Vlada Republike Srbije do Mostara, u Federalni zavod za javno zdravstvo. A sve na osnovu tendera koji je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH, u kojem smo bili najpovoljniji ponuđač za transport vakcina, navodi Begović.

PRAVNI EPILOG

Iz ZZJZFBiH potvrdili su nam da će se sutra održati sastanak u federalnoj Vladi.

– Također, obavljen je razgovor i s predstavnikom kineske kompanije Sinopharm, a informacije i zaključci sa tog sastanka su proslijeđeni Vladi FBiH, koja je zakazala sastanak na kojem bi Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH trebao dobiti upute za daljnje postupanje, ističe Maja Kojović.

Poziv za mogućnost nabavke vakcina smo dobili od ZZJZFBiH i odgovorili smo na njega u zadanom roku, tačnije, 25. februara, govore iz Tuzla-Farma

A nakon nepotrebnih izjava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u vezi sa donacijom Republike Srbije, tačnije, vakcinama AstraZenece proizvedenim u Indiji, proizvođač, kako smo još jučer objavili, razmišlja da tuži Bosnu i Hercegovinu.

– Razgovarao sam jučer sa ljudima iz menadžmenta AstraZenece i tokom sastanka su mi kazali kako su čuli da je neki ministar iz BiH dao izjavu u kojoj tvrdi da ova kompanija pravi dvije vakcine, jednu za države trećeg svijeta, a drugu za ostale, kazao je za Oslobođenje direktor firme Verlab Almir Badnjević, dodajući da je takva izjava dovela do razmišljanja o poduzimanju pravnih koraka.

– Oni su jako uvrijeđeni zbog ove izjave, istakao je Badnjević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79