Šest predmeta o slučaju David

Ombusmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović potvrdio je da su otvorili šest predmeta u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića. Među njima su i oni koji se odnose na privođenja građana i ponašanje policije 25. u 30. decembra nakon protestnog skupa u centru Banjaluke.

Ombusmen za ljudska prava BiH aktivno se, još od maja prošle godine, bavi slučajem ubistva Davida Dragičevića. Na inicijativu omubdsmena, 22. maja obavljen je razgovor i sa ocem pokojnog Davida, Davorom Dragičevićem. Od tad se niko od porodice niti iz grupe Pravda za Davida nije obraćao za pomoć, ali je ombudsmen nastavio da prati dešavanja u vezi sa slučajem ubistva i da traži informacije od nadležnih.

“Informacije koje smo dobili u julu 2018. i od tužilaštva i MUP-a govorile su isto što i danas, da se radi na ovom predmetu i naravno mi uporno i dalje pratimo taj predmet”, kaže Ljubiniko Mitrović, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Kada su u pitanju dešavanja od 25. decembra, otvorena su četiri nova predmeta. Od toga jedan po zahtjevu Transparensija u BiH, jedan o učešću djece na okupljanju, ali i predmeti u slučaju prijavljivanja skupova grupe Pravda za Davida. Ponovo su od nadležnih tražili konkretne informacije.

“Tražili smo da se poimenično nabroje ko je sve od građana tokom protesta priveden i zadržan u policiji , mjesto privođenja za svako lice kao i razlog privođenja tj. osnov za privođenje, vrijeme ulaska i izlaska i način privođenja tj. da li su imali prava koja im pripadaju po zakonu o krivičnom postupku”, kaže Mitrović.

Zbog dešavanja na posljednjem velikom skupu grupe Pravda za Davida 30. decembra otvoren je i peti predmet i ponovo zatraženi podaci od nadležnih o privođenju građana. S obzirom da istraga o ubistvu još uvijek traje i da duže od devet mjeseci nema pomaka, institucija ombudsmena smatra da je krajnje vrijeme da nadležni počnu da rade svoj posao.

“To je jedan od predmeta koji nas zabrinjava i naš stav je jasan i sva naša nastojanja i rad u svim predmetima koje imamo, svodi se na isto, dajte završite to recite šta je istina i recite nam šta ste našli na kraju krajeva”, zaključuje Mitrović.

Iz institucije ombudsmena su poručili da će nastaviti da prate dešavanja u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića, ali i da će preduzimati sve potrebne mjere koje su u njihovoj nadležnosti.

BN TV

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79