(VIDEO) Situacija s požarima u Sloveniji sve gora, dim se vidi i na satelitskim snimcima

 

Na slovenskom Krasu koji se nalazi na granici s Italijom bukti najveći požar u historiji ove države. Požarište se prostire na otprilike osam kilometara, a problemima stanovnika nema kraja.

Nakon što se u jutarnjim satima činilo da je veliko požarište na slovenskom Krasu pod kontrolom, danas popodne je snažan vjetar opet preokrenuo situaciju. Spasilačke službe se bore sa nepristupačnim terenom koji je pun zaostalih eksplozivnih naprava iz Prvog svjetskog rata, a prognoziraju da će borba trajati narednih nekoliko dana.

Na terenu je 11 helikoptera i jedan avion koji su posuđeni od susjednih zemalja, a sa vatrenom stihijom bori se nemali broj vatrogasaca.

U to vrijeme traje i evakuacija stanovništva iz mnogih ugroženih naselja pa je tako danas evakuisano oko 1.000 ljudi, javlja 24ur.

Satelitski snimci također pokazuju razmjere požara, a na njima se vidi da je dim stigao sve do Gorenjske, slovenske pokrajine na granici s Austrijom.

Na društvenim mrežama ljudi dijele fotografije i videosnimke sa požarišta, a scene izgledaju poprilično apokaliptično.

Ervin Čurlič iz regionalnog Štaba civilne zaštite ističe da ovakvo nešto Slovenija još nije doživjela s obzirom na to da je na nekim mjestima sve izgorjelo i izgleda “kao si sletio na Mars” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79