(VIDEO) Skandal u Hrvatskoj: Je li Damir Kedžo smio snimiti spot ispred džamije

Kad je hrvatski pjevač Damir Kedžo ovo proljeće krenuo u snimanje svog novog videospota za remiksiranu verziju pjesme “Divlji vjetar”, s kojom je pobijedio na Dori i trebao nastupiti na Evroviziji – kasnije otkazanoj zbog pandemije koronavirusa – vjerojatno nije ni slutio da bi ga kadrovi iz tog spota mogli dovesti do miniskandala, u kojem ga se potražuje novac za snimanje na lokaciji, prenosi “Jutarnji list”.

Kedžo je, podsjećamo, spot snimao na lokaciji poznate riječke džamije na Hostovom bregu, u dogovoru, kako kaže, s Islamskom zajednicom u Rijeci.

No čini se da Fedor Džamonja, sin i nasljednik Dušana Džamonje koji je projektirao džamiju u koautorstvu s arhitektima Brankom Vučinovićem i Darkom Vlahovićem, sprema tužbu protiv pjevača, budući da mu se ovaj nije prethodno obratio za dozvolu za snimanje spota. Prema medijskim napisima, Džamonja od pjevača traži 100.000 kuna zbog navodne povrede autorskih prava.

  • Damir Kedžo

    Damir Kedžo

    Foto: facebook


Fedor Džamonja “Jutarnjem listu” nije htio potvrditi kako je doista podigao tužbu te da je zaista riječ o tom iznosu, rekavši kako između njega i Damira Kedže, zapravo, “nema svađe”.

– Radi se o autorskim pravima. Ako treba, na sudu ćemo vidjeti tko je u pravu, a ja ga još jednom pozivam da pronađemo izvansudsko rješenje – rekao je Fedor Džamonja u kratkom telefonskom razgovoru za “Jutarnji list”.

Damir Kedžo je, pak, rekao kako je ostao iznenađen dopisom koji je iz odvjetničkog ureda prije koji dan stigao na njegovu adresu.

– Mi smo kroz brojne evrovizijske aktivnosti i predstavljanja pjesme ‘Divlji vjetar’ prikazivali svijetu svu glazbenu, ali i multikulturalnu i prirodnu ljepotu i različitost Rijeke i Hrvatske iz koje dolazim. Glazba je univerzalni jezik, koji svi razumiju, glazbom sam uvijek slao poruke ljubavi i to ću slati i dalje, svima – rekao je Kedžo.

Džamija Islamske zajednice u Rijeci jedna je od prepoznatljivih arhitektonskih građevina u Rijeci i na koju smo kao građani i zajednica ponosni, i baš zato smo željeli da se njene vizure vide u spotu ‘Divlji vjetar’ – rekao je Kedžo, dodajući kako smatra da se u navedenom slučaju snimanja spota na javnoj površini ne može govoriti o povredi autorskih prava.

Islamski centar u Rijeci

– Nismo povrijedili autorska prava. Snimali smo na javnoj površini, a javili smo se i osoblju Islamskog centra u Rijeci koji su tog dana bili u džamiji. Nakon razgovora s imamom vezano uz snimanje, objasnio nam je da za snimanja unutar džamije moramo kontaktirati njih i autora zgrade, no kako za snimanja vani ne trebamo dozvolu, jer je to javni prostor. Tako da su nam u džamiji rekli da možemo slobodno snimati. Nama su trebale prepoznatljive vizure i snimili smo ih vani na javnoj površini, za koju nam ne treba dozvola za snimanje – smatra Kedžo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79