(VIDEO) Skupocjene mašine za rudarenje pripadale su Elmedinu Karišiku

 

U zapljeni tokom akcije “Start”, koju je MUP KS sproveo na području Kantona Sarajevo, jedan detalj posebno je privukao pažnju.

Naime, u velikoj količini luksuzne robe, automobila, satova, nakita i mnogo čega drugog, zaplijenjeno je čak 248 mašina za rudarenje kriptovaluta koje su bile stacionirane na jednom mjestu u Vogošći.

Vrijednost samih uređaja je otprilike 1,2 miliona američkih dolara, a uz mašine zaplijenjena je i značajna količina sredstava u kriptovalutama.

Nezvanično, mašine su pripadale jednom od uhapšenih u samoj akciji, Elmedinu Karišiku.

Hadžibajrićeva ekipa: Otkud Emini Rogo stotine hiljada KM na računu?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Podsjećamo, Elmedin Karišik, vlasnik nekoliko kompanija, uhapšen je u utotak u akciji “Start”.

Seidu Hadžibajriću, Elmedinu Karišiku, Mehmedu Dediću i Emini Rogo određen pritvor

Prijenjega, u istoj akciji, uhapšeni su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, njegov sin Seid Hadžibajrić i Alma Destanović, sekretarka organa državne službe.

U akciji “Start” se istražuje niz krivičnih djela, uključujući organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca. Akcija se provodi pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo piše Klix.

Tužilac Darko Soldat je naveo niz dokaza o kriminalu, a Hadžibajrić je upitan da li su mu poznati nadimci koji se spominju u aplikaciji Sky: Ibro, Hadžija i Beg. Hadžibajrić je kazao da nikad nije čuo za nadimak Beg i da ga tako niko ne zove.

Tužilac je kazao da se iz Sky aplikacije vidi da je ipak imao nadimak Beg. Sin Hadžibajrića, Seid imao je nadimak “Rajvosa”, dok je Elmedin Karišik imao nadimak “Medo”.

Tužilac je kazao da se terete da su se udružili kako bi činili krivično djelo “Organizirani kriminal”. Iz poruka se vidi kako je Hadžibajrić naredio sinu Seidu i Karišiku da izbrišu sve zajedničke fotogtrafije sa društvenih mreža i da izbjegavaju bilo kakav javni kontakt.

Jedini koji bi ostvarivali kontakt su Hadžibajrić stariji i Karišik kada bi trebala biti izvršena primopredaja novca od zarade na parkinzima koje je Hadžibajrić ustupio firmama Karišika.

Iz prepiski se vidi da je Karišik Hadžibajriću davao čak 80 posto zarade. Dešifrovanjem Sky aplikacije vidi se da je Karišik dobijao datume i mjesto gdje će se sastajati s Hadžibajarićem radi dostave novca.

Jedne prilike je Karišik poslao fotografiju brojača novca, a Seid mu je rekao da ‘Bega zanima koliko je novca zarađeno’. Terete Seida da mu je na račun uplaćeno 150.000 eura nakon što je Hadžibajrić izdao zemljište u Starom Gradu koje je bilo pod zaštitom Komisije za nacionačlne spomenike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79