(VIDEO) Slučaj Remontmontaža Tuzla: Zbog kriminalne privatizacije, najdeblji kraj izvukli su radnici

Kantonalni Sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Brkanića i Zijada Blekića u slučaju Remontmontaža Tuzla, Brkanića kao direktora Društva, a Blekića kao predsjednika Nadzornog odbora. Optuženi su za zloupotrebu položaja. Oni su, kako se navodi u optužnici, oštetili firmu Remontmontaža za 890 hiljada maraka.

Optužnica protiv Zijada Blekića i Ibrahima Brkanića vezana je za 2009 godinu. Tada je Blekić preko brokerske kuće Eurohaus, čiji je vlasnik, kupio dionice Remontmontaže. Nakon toga je kao vlasnik Remontmontaže za direktora imenovao Brkanića, koji je podigao kredit od 2,5 miliona maraka, a založio imovinu Remontmontaže.

– Tako su oni od 2009 pa do 2011 godine postupajući suprotno odredbama pravila o upravljanju dioničkim društvima i statutu same Remontmontaže u ime Remontmontaže podigli namjenski kredit u određenom iznosu a koji je trebao biti investiran u obrtna sredstva same Remontmontaže, međutim nikada ta namjena kredita nije ispunjena nego su ta sredstva iz kredita koji je podigla Remontmontaža bez bilo kakvog pravnog osnova prebačena brokerskoj kući Eurohaus, kaže portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Novac je, dakle, Brkanić prebacio na firmu Eurohaus, koja je u vlasništvu Zijada Blekića. Vraćanje pozajmice Remontmontaži je raznim aneksima i podugovorima odgađano. Eurohaus je kao garanciju vraćanja pozajmice založio dionice firme Vranica, čiji je član nadzornog odbora, također, bio Blekić. Neosnovanim uvećavanjem vrijednosti dionica firme Vranica prevarili su Remontmontažu, jer je cijena dionica Vranice u konačnici bila oko 110 hiljada maraka.

– Postupajući u toj namjeri da oštete samu Remontmontažu oni su zaključili više ugovora o pozajmicama između Remontmontaže i Eurohausa gdje je Remontmontaža prebacila takve pozajmice Eurohausu bez bilo kakvog pravnog osnova. Bez bilo kakve namjere da vrate pozajmicu, tako da ni u ugovornom roku te pozajmice nisu vraćene niti bilo kad. Na ovaj način oni su brokerskoj kući Eurohaus pribavili protupravnu imovinsku korist od 890 hiljada maraka a za ovaj iznos oštetili firmu Remontmontaža iz Tuzle, dodaje Arnautović.

Kontaktirali smo i Zijada Blekića kao i njegovog advokata Kadriju Kolića, koji su kazali da ne žele komentarisati optužnicu. U svemu ovome najdeblji kraj izvukli su radnici Remontmontaže, koji su u konačnici ostali bez zarađenih plata i uplate doprinosa.

– Ono što mogu da kažem, Remontmontaža je 2008. godine brojala 700 zaposlenih radnika. Ključni problem radnika je to što je ostalo sedam godina nepovezanog radnog staža. Problemi Remontmontaže, kada su u pitanju razne malverzacije, sindikat se naravno nije bavio time. Imaju nadležni organi, Tužilaštvo, ako je bilo nezakonitih radnji, svi oni koji su bili vlasnici ili učesnici u tome neka odgovaraju, kaže Mešan Vildić, bivši radnik Remontmontaže i predsjednik sindikata.

Firma je danas u stečaju, imovina je prodata, a na mjestu bivše Remontmontaže danas je parking prostor trgovačkog centra. Sredstva od prodaje su na računu Penzijsko-invalidskog osiguranja, a zbog birokratskih procedura, nikad nisu rasknjižena i uplaćena radnicima za staž.

Osim radnika Remontmontaže, kriminalnim privatizacijama u TK, oštećene su hiljade radnika drugih firmi, tvrde iz Sindikata solidarnosti.
– Mi ćemo dugo plaćati cijenu te nakaradne politike gdje uništavamo privredne subjekte i uništavamo ono gdje se stvarala nova vrijednost i gdje se proizvodilo nešto. Sve uništavamo da bi se napravila zgrada ,poslovni prostor, tržni centar. Ova zemlja ne može živjeti od tržnih centara ovo nije trgovačka zemlja, niti je turistička. Mi smo prevashodno bili industrijska zemlja, istakao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Od industrijskog centra BIH, TK je poslije rata postao mjesto uništene privrede, opljačkane državne imovine i obespravljenih radnika na ulici.

Istragu donosi Vahidin Mujagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79