(VIDEO) Šokantna ispovijest Sarajke o borbi za život na Podhrastovima: “Imaš par sati da nabaviš lijek ako hoćeš da ti majka živi”

Dunja Grabovac ispričala je šokantnu priču o spašavanju svoje majke koja je ležala na Klinici Podhrastovi i zastrašujućem telefonskom pozivu nakon koje je započela njena očajnička borba da za samo nekoliko sati dođe do spasonosnog, izuzetno skupog lijeka

Zdravstvo u BiH, kao i ostalim državama regije, funkcioniše na principu solidarnosti, preuzetog iz vremena socijalizma.Međutim, kada je riječ o liječenju COVID pacijenata, solidarnost zavisi od entiteta, odnosno kantona u kojem pacijent živi.

U novom izdanju emisije Kontekst na Aljazeeri Balkans o ovoj temi govore:

Dunja Grabovac ispričala je šokantnu priču o spašavanju svoje majke koja je ležala na Klinici Podhrastovi i zastrašujućem telefonskom pozivu nakon koje je započela njena očajnička borba da za samo nekoliko sati dođe do spasonosnog, izuzetno skupog lijeka.

– Sutradan, nakon što je moja mama smještena na Podhrastove, nazvala me doktorica koja mi je vrlo jasno, kratko i decidno rekla da moram nabaviti lijek Tocilizumab, da je taj lijek skup i da ga trebam donijeti u bolnicu… Ja i ta doktorica uopšte nismo imale dijalog, ona je nazvala, rekla šta je trebala i veza se prekinula. Kod mene je nastala panika, odmah mi se zavrtjelo u glavi – koliko skup, hoću li ja to moći? U tom trenutku i sama sam bila pozitivna na Covid… Krenula je moja potraga za lijekom i, srećom, vrlo brzo sam ga našla u jednoj apoteci u Istočnom Sarajevu, ali su mi rekli da primaju samo gotovinu, da lijeka nemaju trenutno na stanju i da moram donijeti polog da bi ga naručili. Onda sam tako pozitivna morala otići do bankomata, pa odnijeti polog, sreća da sam imala novca, pa se opet vratiti po lijek i odnijeti ga na Podhrastove…

“Mojoj majci treba lijek koji košta 1.300 KM, novce nemam, ulazim i vičem pozitivna sam!”

Nakon uznemirujućeg iskustva kroz koje je prošla, Dunja Grabovac je preko Facebooka pozvala druge ljude, koji imaju isti problem, da joj se jave kako bi im pomogla i skratila put neizvjesnosti u traženju lijeka. Za kratko vrijeme javilo joj se 20-tak ljudi koji su također morali kupiti Tocilizumab… Neki su, poput nje, morali izdvojiti 1120 KM, neki puno više, i do 4000 KM, jer im je trebalo više doza ovoga lijeka.

Nakon svega toga, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić hladno je ustvrdio kako ovaj lijek nema indikacija u liječenju Covida!

Pogledajte prilog i ovu zastrašujuću priču o borbi za život u zdravstvenom sistemu koji pacijente, nakon višedecenijskog plaćanja zdravstvenog osiguranja, prepušta vlastitom snalaženju… A ko nema (dovoljno) novca u kritičnom trenutku, nema čak ni šansu “da se snađe”. Jezivo!

Doktorica me nazvala i rekla da imam par sati da nabavim ‘Tocilizumab’ ako hoću da moja mama živi!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79