(VIDEO) Spektakularan snimak pada meteorita kod Rijeke

 

Na riječkom području je u noći na 14. august pao meteorit, a stručnjaci iz Hrvatskog astronomskog saveza procjenjuju kako je na tlu završio grumen težak oko 150 grama. No, neće ga ići tražiti zbog opasnog i neprohodnog terena.

Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije i Slovenije, pa čak i iz Praga, prenosi 24sata.hr.

“U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra”, naveli su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Iako se radilo o noći nakon maksimuma Perzeida, iz HAS-a kažu da je ovo bio sporadični meteor, a ne dio roja Perzeida.

Prema njihovom izračunu, procjenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati.

“Ne možemo procijeniti koliko bi ovo vrijedilo na tržištu, jer ne znamo od kojeg je materijala. Zato bi ga trebalo pronaći”, rekao je glavni tajnik HAS-a Dorian Božičević.

Najjeftiniji meteori inače vrijede od nekoliko centi za gram, a navrijedniji su grumeni s Marsa, kakvi su i najrjeđi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79