(VIDEO) Sramota bh. društva: Udruženje ‘Sunce’ pred gašenjem

Udruženje “Sunce” iz Mostara kroz svoje aktivnosti skrbi za 130 korisnika s različitim stupnjem i oblikom invaliditeta.

Primjerice, za njih deset tri puta tjedno kroz dnevni boravak. Postoje već više od 20 godina i nikada nisu imali stalnu pomoć grada, kantona i države. “Suncu” prijeti gašenje jer je novaca kroz projekte sve manje, a u tom Udruženju ne mogu ni zamisliti što bi s njihovim korisnicima bilo da se to doista i desi.

– Ja bih to doživio isto kao da sam izgubio svoj dom. I teško bi mi malo bilo – priča kroz suze član Udruženja “Sunce” Mostar Saša Šehić.

Sašine suze govore dovoljno i bez bilo kakvih riječi. On skupa s cimerom Renatom već osam godina, zahvaljući “Suncu”, živi samostalan život. Udruženje, uz ostalo, plaća najamninu za njegov podstanarski stan.

– Što će se desiti s njima? Oni će morati završiti negdje: ili u instituciji ili na ulici. A to ne možemo dozvoliti. Kako da to dozvolimo za Sašu, koji se sasvim dobro uklopio u lokalnu zajednicu, svi ga poznaju, vole, on je jedna društveno odgovorna osoba. Još samo treba da dobije posao i da osigura sebi egzistenciju – kaže Erna Topuz, direktorica Udruženja Sunce Mostar.

“Sunce” već 20 godina radi na poboljšanju kvalitete života osoba s posebnim potrebama kroz razne programe kako zbrinjavanja tako i edukacije, te radne terapije i upošljavanja.

– To su osobe koje nisu uključene nigdje. Jedini prozor u svijet i njihova socijalizacija jeste upravo ovdje u “Suncu”. Imaju jedan obrok, druženje, radne terapije. Organizuju se posjete, izleti – priča Topuz.

Svake se godine bore za novac, nikada nisu bili dio bilo kojeg proračuna i umjesto da država i vlast bude servis potpore osobama s posebnim potrebama, “Sunce” taj posao obavlja umjesto njih.

– Svaka osoba imao pravo. Osoba s invaliditetom ima pravo kao i normalni ljudi. Samo što ih politika ne proizvede kako treba – kaže Saša.

Dopustimo li da se zatvori “Sunce” dopustit ćemo i još snažniju izoliranost ljudi s posebnim potrebama koji od društva ne traže ništa do prilike za normalnim životom i jednakim pravima za sve prenosi Federalna.

 

(VIDEO) Bh. parlamentarcima isplaćeno više od 800.000 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79