(VIDEO) Šta nas je naučila prošla godina u pandemiji: Kako i kada smo imali najveći broj zaraženih?

U pоsljеdnja 24 sata u BiH je registrirano 578 novih slučajeva koronavirusa, nije prijavljen nijedan smrtni slučaj. U Federaciji je 393 pozitivnih, u RS-u 167, a u Brčko distriktu 18 novih slučajeva zaraze.

Šta nas je naučila godina koja je iza nas u pandemiji? Kako i kada smo imali najveći broj zaraženih?

Evidentno je da je u mjesecima kada više boravimo na otvorenom rapidno opadao i broj zaraženih koronavirusom. Ako pogledamo statistički, recimo, u juli smo bilježili i jednocifren broj novozaraženih. Tako da smo 21. jula imali tek pet novoboljelih. U julu je bilo dana i kada smo registrirali samo po dva slučaja zaraze.

U augustu se povećava broj zaraženih iz dana u dan. Hoćemo li platiti cijenu putovanja i godišnjih odmora. Vratimo se godinu unazad. U septembru 2020. najviše zaraženih smo imali 17. dana u tom mjesecu – 394 slučaja zaraze. Da ćemo morati držati distancu, nositi maske i vakcinisati se pokazuje nam oktobar prošle godine kada smo krajem mjeseca dosegnuli cifru od čak 1.953 slučaja. U novembru smo i dalje imali više od hiljadu novozaraženih, najviše šestog u mjesecu, 1.921. U decembru smo držali trend trocifrenih brojeva zaraze, a rekord je bo 1.296.

Uslijedili su novogodišnji praznici i proslave, pa smo u januaru opet obarali nove rekorde, 8. januara smo dosegli više od 1.500 novozaraženih. U februaru smo se malo diciplinovali i brojke to pokazuju. U martu ponovo enermno visoke cifre: 29. marta više od 3.000 slučajeva. Krajem četvrtog mjeseca došlo je do pada koji se odrazio i u šestom mjesecu u kojem su bilježene trocifrene i dvocifrene, ali i jednocifrene brojke novooboljelih.

Od početka pandemije u našoj zemlji zarazile su se ukupno 212.884 osobe, dok broj smrtnih ishoda usljed posljedica izazvanih koronavirusom iznosi 9.785.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79