(VIDEO) Šta se može zatamniti na autu i koliko novca ćete plaćati od 1. juna

U BIH je dosada bilo velikih nesporazuma u vezi zatamnjivanja stakala na automobilima. Dok na jednoj strani kontrolu prođu bez problema, na drugoj dobiju kaznu sa obrazloženjem da su previše zatamnili stakla. Najnoviji propisi na nivou BiH bi trebali da otklone svaku neodumicu.

Do sada je bilo velikih nesporazuma u vezi zatamnjivanja stakala na automobilima.

Vozači su se žalili da policija u RS-u i Federaciji BiH različito tumači propise, pa dok na jednoj strani kontrolu prođu bez problema, na drugoj dobiju kaznu sa obrazloženjem da su previše zatamnili stakla.

Najnoviji propisi na nivou BiH trebalo bi, međutim, otkloniti svaku neodumicu. Već četiri mjeseca na snazi je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima.

Prema tom pravilniku, prednje staklo se ne smije uopće zatamniti. Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30 posto, odnosno njihova ukupna providnost nakon postavljanja folije treba biti najmanje 70 posto. Za zadnja bočna stakla i zadnje nema ograničenja prilikom naknadnog zatamnjivanja.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79