(VIDEO)  Šta su građani Sarajeva poručili povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici

(VIDEO) Šta su građani Sarajeva poručili povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici


Prošlo je 25 godina od genocida u Srebrenici, jednog od najvećih zločina u historiji čovječanstva. Tim povodom pitali smo građane Sarajeva kakvu poruku šalju i kako se osjećaju na ovaj najteži datum u godini za mnoge građane BIH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
“Te 8372 duše treba da budu opomena svima nama da se genocid nikad ne smije zaboraviti. Ono što se prepusti zaboravu, onda možemo reći da smo sami mi krivi, a ne neko drugi. Dakle, treba oprostiti, nastaviti dalje živjeti, pokušati, ali ne zaboraviti”, poručila je jedna građanka Sarajeva.

Mnogima je i danas, 25 godina poslije, teško zamisliti da se genocid u Srebrenici, tako strašan zločin, mogao desiti.

“Ne mogu u svojoj glavi zamisliti da se nešto tako moglo desiti. Ne mogu shvatiti da ljudski rod uopće može čak i pomisliti tako nešto, a pogotovo ne uraditi”, kazao nam je jedan stariji gospodin prenosi Klix.

U Memorijalnom centru Potočari danas je konačni smiraj pronašlo devet nevino ubijenih žrtava kojima je klanjana kolektivna dženaza. Majka desetogodišnjeg dječaka kazala nam je da je vrlo teško djetetu objasniti zašto je neko uradio takav zločin u Srebrenici.

“Vrlo je teško djetetu objasniti zašto je neko počinio genocid u Srebrenici, šta mu je bio povod i da li uopće postoji povod za tako nešto”, kazala nam je Sarajka.

Bilo je i onih koji smatraju da bi se Srebrenice trebali sjećati svaki dan, a ne samo na 11. juli.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija