(VIDEO) Status sarajevske kantonalne zastupnice izazvao burne reakcije

Ne smiruju se reakcije nakon objava na društvenim mrežama u kojima zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević ne preispituje stručnost ili kompetentnost novoizabranih funkcionera u institucijama i preduzećima, već njihovu nacionalnu pripadnost.

Samra Ćosović-Hajdarević na svom Facebook profilu ne ustručava se dijeliti zabrinutost u demokratskoj državi. Demokratskim putem izabrana, dovodi u pitanje osnovne principe demokratije otvoreno šireći netrpeljivost. I to u multietničnoj Bosni i Hercegovini.

– Ukoliko neko na taj način propagira politiku, bojim se da je u zabludi i da nanosi štetu prvenstveno nama povratnicima koji osjete eho svake radikalne izjave koja širi nacionalnu netrepeljivost i mržnju. Dosta je nama, posebno povratnicima, takve nacionalističke retorike, koja ima za cilj uvrijediti druge i drugačije – poručuje bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Nakon preuzimanja službenih funkcija na kojima zastupaju desetine hiljada građana različitih nacionalnosti, vjeroispovijesti ili seksualnih opredjeljenja, nedopustiv je ovakav lični stav političara na društvenim mrežama koje su danas dostupne gotovo svima.

– Svaki političar koji snosi odgovornost za ono što se dešava u našoj državi treba imati odgovornost za ono što izjavljuje, bez obzira na to da li se radilo o medijima, društvenim mrežama ili privatnim Facebook nalozima – smatra Adnan Lukač, član Odbora za pitanje mladih (DF).

– U Sarajevu živi pola miliona građana, a samo njih 35 sjedi u Skupštini Kantona Sarajevo i oni preuzimaju odgovornost za svih ovih pola miliona. I zato ne smiju sebi dozvoliti te niske strasti, pobude poput mržnje, nacionalizma pogotovo ne u glavnom gradu, pogotovo ne u multietničnoj BiH – naglašava Damir Mašić, predsjednik Kantonalnog odbora (SDP).

Govor mržnje, zahvaljujući sve većem prodoru društvenih mreža, gotovo da postaje svakodnevni problem. Ono što ga definiše u BiH  je ratno naslijeđe i sve veće prisustvo nacionalističkih pobuda u javnom prostoru.

– Nije isto kad oni slažu, ponize ili uvrijede nekoga, i kad to uradi običan čovjek za kojeg niko ne zna. Niko ne bi imao pravo da zloupotrebljava svoju poziciju – zaključuje sociolog prof. dr. Jusuf Žiga.

Sudeći prema ranijim objavama na društvenim mrežama u kojima osuđuje nečiju seksualnu orijentaciju, ova zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo ne zna gdje prestaje sloboda govora, a počinje govor mržnje prenosi Federalna.

Misteriozna Prijedorčanka i finansijerka Janeza Janše oštetila BiH za 4,8 miliona KM

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments