(VIDEO) Stotine antifašista slavilo državnost BiH u Mrkonjić Gradu

O secesiji govore političari, ne građani. Oni radije pričaju o novim radnim mjestima i boljoj, zajedničkoj, budućnosti. Upravo je zajedništvo i sloga među narodima bila suština dogovora i historijskih odluka donesenih u Mrkonjić Gradu kada je obnovljena državnost BiH. Ovaj grad danas su posjetile stotine antifašista da bi proslavili Dan državnosti.

U Mrkonjić Gradu je danas bio jedan običan radni dan i nikakvim obilježjima nije dato na znanje da je danas državni praznik BiH. Ukoliko govorimo o užem lokalitetu, ispred Muzeja ZAVNOBiH-a, onda je ovdje danas bilo vrlo živo. Bilo je pjesme, muzike, recitala, bilo je svega onoga što zapravo i treba kada je u pitanju proslava Dana državnosti i svi koji su ovdje bili, a svake godine ih je sve manje i manje, došli su da, prije svega, na ovaj način i ovdje proslave Dan državnosti BiH, ali i da odaju počast svemu onome što je ZAVNOBiH značio i znači za BiH.

Dakle, bio je jedan krasan umjetnički program, izveden je recital Silvija Strahimira Kranjčevića, smjenjivale su se pjesme. Bilo je jako puno crvene boje, jako puno zastava sa petokrakom, bilo je jako puno partizanskih kapa sa petokrakom, bilo je srpa i čekića, bilo je svega onoga što zaista simbolizira ono zbog čega se ovdje i došlo, a to je proslava Dana državnosti i obilježavanje ZAVNOBiH-a.

Ovdje su bili danas predstavnici SABNOR-a BiH i SUBNOR-a RS.

Jedna od vrednota ovoga dana je što je napokon završena prva faza obnove Muzeja ZAVNOBiH-a. Kada bude završena i druga faza iduće godine onda će se sa zidova ovog Muzeja moći iščitavati ponovo prava historija BiH, ona ZAVNOBiH-ovska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79