(VIDEO) Studenti u Mostaru napravili eksperiment: Kako bi reagovali da vidite kako mladić maltretira djevojku na ulici?

 

Nasilje je sve češća tema u javnosti gdje se iznose poražavajući podaci i pozivaju građani BiH da učestvuju u suzbijanju te pojave, a kako u takvim situacijama reagiraju Mostarci istražili su učenici Druge gimnazije Mostar u eksperimentu za predmet psihologije.

Učenici Druge mostarske gimnazije Kenan Kuko, Senadina Omerika i Hana Isić snimili su socijalni eksperiment na temu nasilja iz predmeta psihologija, u kojem su simulirali da mladić tokom šetnje gradom maltretira djevojku, kako bi bi vidjeli reakcije građana.

Svakodnevna događanja i incidenti vezani za nasilje, kojih je nažalost u mnogim formama sve više, privlače veliku pažnju javnosti, a stručnjaci neprestano naglašavaju kako je uz edukaciju nužno i uključivanje građana koji svjedoče nemilim scenama.

Međutim, eksperiment mostarskih srednjoškolaca je pokazao da u slučaju sukoba između dečka i djevojke na ulici toga grada neće dobiti pozitivnu reakciju, a video možete pogledati ovdje.

Mnogi su prošli pored scena nasilja kao da se ništa nije dogodilo, ali je jedan starija Mostarka pokazala da ipak ima onih koji će reagirati kako treba i oduševila učesnike eksperimenta.

Ona je mladiću prvo zaprijetila policijom, pa ga onda savjetovala kako treba s djevojkom razgovarati kad se smire, a saznanje da je riječ samo o eksperimentu joj je izazvalo suze, te je s mladim učesnicima eksperimenta izmijenila zagrljaje i emocije piše Klix.

Poručili su na kraju čitavoj javnosti, “Nasilje nema naciju, budimo ljudi”.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79