(VIDEO) Sutra obilježavanje druge povorke ponosa u BiH

Sutra, 23. augusta počinje obilježavanje druge Bosanskohercegovačke povorke ponosa u Sarajevu. Oglasili su se članovi iz organizacijskog odobra, a njihov dopis prenosimo u cjelosti:

Obećali smo da 23. august neće proći neobilježeno i neopaženo.

Zadnjih desetak dana pripremali smo program kojim ćemo obilježiti Povorku, iako smo zbog epidemioloških razloga šetnju morali odgoditi.

Naime, u nedjelju 23. augusta s početkom u 12h na zvaničnoj Facebook stranici Bh. povorke ponosa moći ćete pratiti program koji smo pripremili.

Zauzeti javni prostor, izaći na ulicu i bivati vidljivim jako su bitne značajke u borbi za ljudska prava kakvu vodimo u našoj državi i društvu.

Iako smo Povorku morali odgoditi ostali smo pri našim zahtjevima koje upućujemo državnim institucijama. Ponavljali smo ih i ponavljat ćemo iste dok najzad ne dobijemo ono što zaslužujemo, a to su ista prava i ravnopravan suživot sa svim građanima i građankama.

23. august obilježavamo u online prostoru, ali to ne znači da nismo bili u javnoj sferi.

Detalje akcija ćemo blagovremeno objaviti, te vam najavljujemo događaj koji će biti od velike važnosti za LGBTIQ zajednicu i sve marginovalizovane grupe.

Vidimo se 23.8. u 12h, dočekat će vas naše voditeljice programa Dajana i Lejla!

Ostanite ažurni na našim društvenim stranicama za više detalja koje ćemo ovih dana podijeliti s vama! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈

Svjesne_i trenutno pogoršane epidemiološke situacije, kao odgovorni građani_ke i aktivisti_kinje, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije i nemara političkog sistema, a uslijed brige o LGBTIQ zajednici koja i pored sistemskih propusta trpi i posljedice homofobije, donijeli_e smo odluku o pomjeranju šetnje druge Bh. povorke ponosa.

Međutim, iako je šetnja pomjerena za vrijeme kada epidemiološka situacija bude pogodna, to ne znači da mi nećemo obilježiti Bh. povorku ponosa različitim uličnim akcijama i govorima, te nastaviti našu borbu.

Važnost vidljivosti i skretanja pažnje na naše postojanje i na sve probleme sa kojima se suočavamo kroz svakodnevni život ostaju naši prioriteti.

Pandemija, niti bilo koja druga ekstremna situacija, ne smiju biti izgovor za dodatno marginalizovanje, nasilje i nejednak tretman LGBTIQ osoba.

Zbog toga mi nećemo odustati od naše borbe za ravnopravnije društvo, društvo koje će poštovati različitost i pružati otpor nasilju i disrkiminaciji.

🏳️‍🌈 Pozivamo vas da nas pratite, učestvujete u alternativnim akcijama i budete podrška, jer nije život četiri zida. 🏳️‍🌈

Uskoro ćemo vam detaljnije pisati o akcijama, vašoj pomoći i podršci, te programu kojem ćete imati priliku prisustvovati u online sferi.

🏳️‍🌈 Budite dio akcija za obilježavanje Bh. povorke ponosa 🏳️‍🌈Javite nam se do 17.8. kako bismo stigle_i sve pripremiti.Više info u videu ispod.Solidarno i zajedno! ❤️🧡💛💚💙💜

Gepostet von Bh. povorka ponosa am Donnerstag, 13. August 2020

Iako smo suočeni sa teškoćom loše epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona, LGBTIQ zajednica zna kako je to svakodnevno živjeti u izolaciji i strahu od potencijalnih napadača. Takođe znamo koliko je važno za LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavanje Povorke ponosa, osnaživanje i pružanje osjećaja sigurnosti u društvu koje je agresivno i nasilno prema drugačijima, koje odbacuje, diskriminiše, maltretira, ne štiti i ne poštuje zakone.

Bh. povorka ponosa je nastala iz potrebe za unaprjeđenjem svakodnevnog života LGBTIQ osoba u BiH. Koristeći pravo na javno okupljanje koje nam je Ustavom zagarantovano, izlazimo na ulicu jer naši životi ne mogu čekati i trpiti sporost sistemskih promjena.

Ekstremne situacije, poput pandemije, samo nas dodatno podsjećaju koliko je loš status marginalizovanih grupa u državi i zbog toga smatramo da je još i važnije sada izaći na ulice. Krajnje je vrijeme da zahtijevamo drastične promjene i sistemsku, kontinuiranu zaštitu prava marginalizovanih grupa.

Vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno. Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida.

Život u izolaciji iznio je na površinu strateške izazove života u četiri zida, od teškoće organizacije života u izolaciji, nedostatka sistema podrške, nerazumijevanja i teške komunikacije između članova porodice, do nošenja sa strahovima i povećanog broja nasilja u porodici, nasilja nad ženama, nasilja nad djecom i starim osobama.

S druge strane, izolacija i nasilje za LGBTIQ osobe nisu novost, mi to proživljavamo tokom cijelog života i zato nam je važno da hodamo – da smo prisutni u javnom prostoru, te da podsjećamo da postojimo i da zahtijevamo prava.

Zbog toga je ovogodišnji slogan Bh. povorke ponosa 🏳️‍🌈 Nije život četiri zida 🏳️‍🌈

Još jednom podcrtavamo da, iako se Bh. povorka ponosa događa u Sarajevu, ona uključuje sve druge gradove i sredine u BiH.

Kontinuitet borbe kroz protestnu šetnju je neophodan kako bi se napravile značajne i dugotrajne promjene stanja prava i života LGBTIQ osoba, kao i svih drugih marginalizovanih grupa u društvu.

Foto: Klix

🏳️‍🌈 Vidimo se 23. avgusta u Sarajevu! 🏳️‍🌈
🏳️‍🌈 Jer, nije život četiri zida! 🏳️‍🌈

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79