(VIDEO) Sve više mladih uzima drogu: Zašto?

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar obilježio je 24. juni – Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine droga. Stanovnicima Mostara dijelili su informacije, promotivne materijale, te letke u kojima upozoravaju na ovu opasnost, kojoj je naročito izložena mlada populacija.

Sve je više onih koji postaju ovisni o drogama, alkoholu kao i onih koji zloupotrebljavaju lijekove. Mostarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na ulicama najvećeg hercegovačkog grada organizovao je akciju upozoravanja o drogi i njenom pogubnom djelovanju, kako na onog ko je uzima, tako i na njegovu cijelu porodicu.

„Ima raznih dobnih skupina. Imamo starijih ovisnika, ali i onih koji imaju 20 godina. Poseban fokus stavljamo na njih. Trudimo se maksimalno da na vrijeme djelujemo. I cilj same ove kampanje je da djelujemo na djecu, na roditelje da prenesnu na djecu, dok je vrijeme. Nalazimo se na toj čuvenoj “balkanskoj ruti” i samim tim znatna količina droge prolazi i ostaje na ovom području te pravi određene socijalne, ekonomske, medicinske, ali i pravosudne probleme samoj državi. Mi kao centar djelujemo s ciljem prevencije same ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, liječenja ovisnosti od heroina, ali i liječenja štete koja je već nastala. Pružamo terapiju i određenu psihosocijalnu podršku i trudimo se društvu pomoći na razne načine da se izbori protiv ovoga, poprilično velikog problema“, istaknuo je ljekar Marin Čović.

U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, koji radi od 1999. godine, trenutno djeluje stručni tim od 13 zaposlenih, liječnika, tehničara i socijalnih radnika. Centar brine za ovisnike iz Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a intencija je da Centar u budućnosti preraste u kantonalni Zavod za bolesti ovisnosti.

„Centar djeluje od 1999. godine, s ciljem liječenja, odnosno prevencije ovisnosti o psihoaktivnim tvarima i liječenja heroinskih ovisnika. U tom periodu prošlo je više stotina ovisnika kroz centar. Djelujemo na način da radimo s dvije supstitucijske terapije, matadonom i buprenorfinom“ – kaže liječnik Mateo Bevanda.

Na ulicama su sve više dopustupne razne vrsta droga, a podaci govore da ih sve češće koriste mlade osobe, pa i djeca.

„Prvo roditelji. Roditelji trebaju s djecom da borave što više. Ja znam da je danas vrlo teško. Roditelji su zauzeti, rade….Ali, djeca moraju osjetiti da su voljena i da su dio obitelji. Obitelj je ta koja igra vrlo važnu ulogu. Broj dva – škola. I učenje djece zdravim stilovima života. Prevenciju moramo početi raditi već u osnovnoj, zato što su psihoaktivne tvari dostupne već u četvrtom, petom i šestom razredu. Kada sam u određenim osnovnim školama radila prevenciju i pitala učenike uzimaju li cigarete i alkohol, dosta njih je reklo da uzima, što je problem. Čim je percepcija sasvim drugačija, osoba će uzeti i nešto drugo što joj se ponudi, jer gdje ima alkohola ima i drugih psihoaktivnih tvari poput THC-a, speeda i ekstazija. Mladi danas, nažalost, puno konzumiraju te droge jer je to popularno u društvu, a dosta ih i ne zna da je THC štetan i ilegalan. Kada im mi u Centru pojasnimo što sve donosi konzumiranje THC-a i kakve posljedice to ima na njihov psihofizički razvoj, a kasnije i uvod u ovisnost o heroinu, onda oni počnu razmišljati i teže se odlučuju za ponovno uzimanje psihoaktivnih tvari“, istaknula je socijalna radnica Milena Latinčić.

Upotreba droga jedan je od glavnih uzroka smrtnosti među mladima u Evropi, kako direktno predoziranjem, tako i bolestima povezanim s drogom te nesrećama, nasiljem i samoubistvom. To se može izbjeći podizanjem svijesti i upozoravanjem, posebno mlađe populacije na zlo zvano droga i to je vrlo važan segment u borbi protiv ove pošasti piše federalna.ba


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79