(VIDEO) Teška pitanja u Evropskom parlamentu za Dodika i Čovića. Nisu imali odgovor…

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Dragan Čović obratili su se jučer u Briselu.

Član Evropskog parlamenta i njemački diplomata Michael Gahler postavio je danas u Evropskom parlamentu pitanja članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću gdje je ukazao na probleme politika koje oni kao lideri stranaka predvode, piše večeras bh. portal Klix.ba.

Gahler je postavio pitanje koje se tiče Dodikovog odnosa s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, ali i politike vlasti u RS-u.

“Slučajno sam bio 10. decembra u Sarajevu, a vi s te u Banjoj Luci držali govor koji je predviđao izlazak RS-a iz Bosne i Hercegovine za šest mjeseci. Pitam vas, držite li se i dalje tog plana? Mislite li da će EU i SAD dozvoliti to? Da li će razmisliti o sankcijama protiv vas?”, rekao je Gahler.

Nakon toga, osvrnuo se na Dodikov susret s Lavrovom u Antaliji.

“O čemu ste razgovarali s Lavrovom, je li vam nešto obećao? Hoćete li biti priznati kao oblast Banja Luka, kao Donjeck ili Lugansk?”, pitao je Gahler.
Pitanje i za Dragana Čovića

Nakon toga, osvrnuo se na rad Dragana Čovića.

“Gospodine Čović, hvala vam što ste u ime BiH osudili napad na Ukrajinu, ali što očekujete za Hrvate u BiH kada ste tako tijesno povezani s Dodikom, koji je dalje povezan s Putinom. Kada vidim kako žive Hrvati u RS, pa to mora biti razlog za distanciranje”, istakao je EU parlamentarac.

Također, osvrnuo se i na blokade unutar bh. institucija koje je uzrokovala i politika HDZ-a.

“U Parlamentu smo frustrirani oko vašeg pitanja, da duži niz godina provodite blokadu kako biste ostali na mjestima na kojima jeste. Vjerovatno vam je svejedno hoće li ili neće biti izbora jer ste već na vašim mjestima. Međutim. građani imaju pravo biranja. Meni je stalo da pronađete rješenje, ali ono treba biti takvo da ujedinjuje ljude, a ne da ih dalje dijeli”, zaključio je Gahler.
Ruska politika zamrznutog konflikta na Zapadnom Balkanu

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović obratili su se danas Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta u Briselu.

Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u obraćanju video-linkom upozorio je na djelovanje susjednih država Srbije i Hrvatske u BiH po matrici djelovanja Vladimira Putina i Rusije u Ukrajini.

“Dugogodišnja ruska politika zamrznutog konflikta na Zapadnom Balkanu, naravno i u mojoj zemlji, sada napokon može i treba biti shvaćena i prihvaćena kao sigurnosni izazov”, naglasio je Komšić.

Naglasio je da je prvi izbor izabrati put koji vodi ka realizaciji preporuka i 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“To je za moju zemlju, možda najteži, ali sigurno najbolji put”, poručio je Komšić te istakao da bi time BiH postala uređena država koja bi se nepovratno okrenula Evropskoj uniji, odnosno demokratskim i naprednima društvima.
‘Evropski put garancija postojanja BiH’

Istakao je da je još jedan od razloga zbog kojeg misli da je to pravi put, jer misli da je “evropski put BiH, uz NATO put, zapravo dodatna garancija egzistencije Bosne i Hercegovine”.

Komšić dalje naglašava da je drugi izbor za BiH da ostane “ovakva kakva je sada”.

“To je stanje stagnacije i latentnog konflikta koje je postalo neizdrživo za građane BiH. Neizdrživo je jer se BiH nalazi u konstantnoj blokadi institucija i etničkim napetostima. Etnička podijeljenost se pokušava predstaviti kao trajna kategorija bh. društva, dok nesigurnost, neizvjesnost i korupcija dovode do masovnog iseljavanja, većinom mladih ljudi iz BiH”, kazao je Komšić, prenijela je Anadolija.

Istakao je da bi svaka dalja etnička podjela u BiH aktivirala etnički zasnovane konflikte.

“Etnički struktuiran elektorski sistem izbora na jednom dijelu države BiH, koji se trenutno pokušava nametnuti, je definitivni početak disolucije BiH s veoma neizvjesnim ishodom“, poručio je, te dodao da su „navjerniji saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina na Zapadnom Balkanu Dodika i Čović“.

Šefik Džaferović rekao je kako vlasti entiteta Republika Srpska, na čelu s Miloradom Dodikom, otvoreno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum. Ocijenio je vrlo važnim pojačano prisustvo evropskih vojnih snaga u BiH, kako bi se garantovala sigurnost i stabilnost u BiH te poručio kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana u punopravnom članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji.

Džaferović je kazao da se današnja rasprava odvija u trenutku ruske agresije na Ukrajinu.

“Taj čin agresije Bosna i Hercegovina je osudila i u stavovima osude pridružila se cijelom civiliziranom svijetu. Razvoj situacije pomno pratimo, jer smo svjesni postojanja ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu pa i u BiH“, rekao je.
‘Nije diskriminiran nijedan Hrvat’

“Bosna i Hercegovina se nalazi na prekretnici. Već više od pola godine traje politička kriza. Ona je izazvana potezima entiteta Republika Srpska. Najprije, blokadom institucija Bosne i Hercegovine, a kasnije i pokušajem da entitet unilateralno preuzme nadležnosti državnih institucija Bosne i Hercegovine“.

“Mnogo puta smo proteklih godina mogli čuti neistinu da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ugrožen. Evropski sud za ljudska prava je u svojim presudama presudio da su u BiH ugrožena prava jednog Jevreja, Roma, Albanca, Bošnjaka, Srbina i jedne građanke koja se etnički ne izjašnjava. Ni u jednoj presudi Evropskog suda za ljudska prava nije utvrđeno da je neko od Hrvata diskriminisan zbog svoje etničke pripadnosti. Po postojećem sistemu, stranka gospodina Čovića ima toliku moć da se nijedan zakon ne može usvojiti bez njene volje“, dodao je.

Dodik je istakao da je BiH „u permanentnoj krizi i nikada nije imala uspjeha bez stranog intervencionizma koji su uzrokovao brojne probleme“.

„Bosna i Hercegovina je nedovršena, nestabilna, mnogi kažu i nemoguća država, imajući u vidu upravo neke historijske stečene etničke i druge razlike. I ona sigurno ne može da bude država uređena samo po volji jednog naroda, a u ovom slučaju muslimana u Bosni, koji žele da završe svoj rat, odnosno rat samo drugim sredstvima”, rekao je Dodik, koji je dodao da je RS posvećen slovu Dejtona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79