(VIDEO) Teška životna priča porodice Hasančević: “Mali Mujo je donio sreću, ali nemamo hrane”

Teške životne priče svakodnevno, posebno u vremenu krize koja potresa cijeli svijet, možemo vidjeti putem društvenih mreža. Ipak, one koje doživite, posjetite porodicu ne možete ostati ravnodušni.

Ekipa emisije „Ispuni mi želju“, koja se emitira na Hayat televiziji posjetila je još jednu takvu porodicu, s ciljem da bar na trenutak ili određeni period vrati osmijeh na lice.

Put ih je vodio u naselje Klokotnica, koje teritorijalno pripada općini Doboj- Istok, kod porodice Hasančević.

Pored teških uslova u kojima žive ova porodica samo petnaest dana prije dolaska naše ekipe imala je poseban razlog za sreću, majka Tahira na svijet je donijela malog Muju.

„Zabranjivaju mu da mi dolazi, ali on kaže hoće meni“

Četrdesetogodišnja Tahira je, nakon teškog prvog braka, sada supruga Samiru s kojim ima dvoje maloljetne djece. Ona ima i treće dijete iz prvog braka koje je kod oca.

Njen sin iz prvog braka ide u osmi razred, i vrlo često mu nedaju da se viđa sa svojom majkom, navodi ona.

Nekad oni počnu, tamo vamo, nekad mu nedaju a on je već malo uzno, i kaže hoće meni i to je to. Kaže njima odo materi i ne mogu mu ništa već je to momak. A zabranjivaju mu, pravo mu zabranjivaju – priča nam Tahira.

Težak život u prvom braku

Tahira je nakon torture u prethodnom šestogodišnjem braku udala se za Samira. U prvom, prisjeća se, prolazila je najgore, udarci joj nisu bili strani.

Ma bilo je svašta. Svašta sam prolazila gore. Kud sam ja iz Srebrenice došla, pa se onda udala pa i gore svašta… Udarali me sve. – priznaje ona.

Nemaju ništa, potrebno je sve

I sa trenutnim suprugom Samirom je u braku šest godina, živi mnogo bolje nego što je bilo u prethodnom. Život im otežava to što nemaju izvor prihoda.

Samir, iako s brojnim zdravstvenim poteškoćama, radi teške fizičke poslove kako bi obezbijedio najpotrebnije za svoju porodicu. Mnogi ga kaže nisu ni isplatili.

Odem radim, borim se. Malo me zdravlje zeza ali šta ću, moram se boriti. Imao sam povredu na poslu, u vratu mi je plastična jedna vena. Godinu dana imam problema sa probavom i jedem samo kuhanu hranu. Ništa više ne smijem, ni slatko ni mliječne proizvode ni ništa – kaže Samir i dodaje:

Danas sam radio kod stolara, ali šta da ti kažem? I to je danas sutra, i sad znas kakvi su privatnici ne znaš do kad ćete držati kad si na bolovanju, svakome treba radnik.

Dodatno olakšavajuća okolnost je što žive u vlastitoj kući a ne pod kirijom.

Radio sam u jednoj firmi, digao sam kredit, onda firma bankrotirala. Imao sam problema, jedva sam to odužio i eto nekako sam se izborio. Gdje god se zaposliš ostanu ti dužni.

Na pitanje šta im je potrebno, odgovorio je da ne zna, ali zna da su mu je porodica najbitnija.

Najpotrebnija hrana

U kući u kojoj trenutno žive je potrebno mnogo stvari, ali je Tahira naglasila da treba najviše hrane i mlijeka za dijete.

Od nadležnih su dobili obećanje za doplatak na djecu, ali ni to kako kažu nisu dobili.

Treba mi još električna peć. Nekako mi ljeti, pošto ne ložimo ljeti treba mi. Frižidera nemamo, nismo ni imali. Imamo neku tamo mašinu, ali dobra je pere ona veš. To smo nekako skupili i kupili prije – kaže Tahira.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79