(VIDEO) Tokić: Reis Kavazović mi je rođak. Rekao sam mu da se skloni od SDA, ali on ih podržava!

Sinoć je u programu Face televizije kod Senada Hadžifejzovića gostovao Sejfudin Tokić. Prenosimo neke detalje intervjua.

Senad: Zbog čega je Dodik otkačio Ameriku i priklonio se Rusiji?!

Tokić: Novac je u pitanju! Možda je dobio pare od SPC-a ili Rusije! Trenutna RS nije Dodikova Dejtonska RS, već Karadžićeva genocidna RS! Čović i Dodik izvođači radova kao što su bili Boban i Karadžić! Sefer Halilović kaže da je Alija radio u interesu Srba! Ivo Komšić kaže da je Alija odabran od strane SANU-a! Najveća Alijina greška je što je projektovao sina da bude njegov nasljednik! Mislite li da sadašnja Karadžićeva genocidna RS i BiH mogu opstati? Jedno mora nestati! Osmica koji treba da zaštiti državu nije znao ni diplomu kupiti! Alija je bio dobar čovjek, ali loš političar! Tuđman je bio jako loš čovjek, ali vrlo sposoban političar! Zahtjev Hrvata za novim entitetom je novi rat! Novi rat najmanje odgovara Hrvatima! Ne razdvoje li se SDA i Islamska zajednica postoji velika opasnost da se Islamska zajednica uruši! SDA nije niko srušio, ona se sama urušava! Rekao sam Kavazoviću da se skloni od SDA!

Dodik je bio vrlo vispren i ozbiljan političar, predan svom radu! Nije bio ljenčina i konformista! Bio je odlučan u onome što zacrta! Dodik i ja smo imali kontinuirane razgovore tokom rata s ciljem da se rat prekine! Imali smo podršku međunarodne zajednice! Na susretu u Peruđi, u Italiji, prisustvovali su predstavnici svih zemalja članica NATO-a! Dodik je tada potpisao sporazum kojim nije predviđena podjela BiH – znači BiH bez entiteta! 1997. godine Biljana Plavšić je predložila Mladena Ivanića za premijera RS-a i ta vijest je Dodika i mene zatekla u State Departmentu! Dodik je rekao Amerikancima da Ivanić nije dobro rješenje! Kada su pitali ko je bolje rješenje, Dodik je rekao: “JA”! Kod Amerikanaca je to prošlo, jer oni vole da se tako komunicira! Dodik je 1997. godine već dobio mandat bez izbora! Dobro sam sarađivao s Dodikom, a Ivanić s Lagumdžijom! Na razgovoru u hotelu Tuzla Dodik je prihvatio da dođe do ukidanja naziva RS i predložio je da se entiteti zovu Istočni i Zapadni entitet ili Entitet 1 i Entitet 2! To je propalo, jer neki na razgovoru nisu bili zainteresovani za to! Dodik je tada RS nazvao Republikom Šumskom! Nazivao je Mladića i Karadžića kukavicama, jer se ne predaju Haškom tribunalu! 1995. Godine Dodik je iz Haga poslao Karadžiću razglednicu na kojoj je pisalo: “Ja ću se odavde vratiti, a ti kad dođeš nećeš nikad!” Dodik je 1993. dobio podršku Miloševića koji je želio završetak rata! Dodik je na skupštinama bio robustan, jer je već tada imao podršku Zapada i Miloševića! Njegova energičnost i odlučnost u ovom trenutku direktno su vezani za podršku Putina i Beograda! Dodik je talentovan političar, velike energije!

Senad: Zbog čega je Dodik otkačio Ameriku i priklonio se Rusiji?!

Tokić: Novac je u pitanju! Možda je dobio pare od SPC-a ili Rusije! Oni koji imaju para nikad im nije dosta! S milion dolazi velika moć, a s dva još veća moć! Niti je Dodik nacionalista niti je Milošević bio nacionalista! Dodik je iz ljevičarske porodice, poznavao sam njegovog pokojnog oca i prijatelje! Dodik goni u otcjepljenje i pripajanje Srbiji! Srbija kontinuirano radi na velikodržavnom projektu! Sve što mi sada pokušavamo objasniti zapisano je u SANU 1 i 2! Dodik i Čović su izvođači radova kao što su bili Boban i Karadžić! Svijet kao svijet nije briga za BiH! Suštinska stvar je da Bosanci shvate da Bosna zavisi od njih! BiH se ne smije posmatrati kroz tri etničke grupe! SDA je nametnula kliše da postoje predstavnici Srba, Hrvata i Muslimana! Njihovo težište je bilo na rušenju komunizma, a komunizam je već tada pao, nije ga bilo! U Ustavu iz 1990. koji su nam dali komunisti nije bilo konstitutivnosti naroda! Potpuno je pogrešno bilo da SDA potencira stvaranje SDS-a i stvaranje stranke koja će predstavljati Srbe! Tada su SDA, SDS i HDZ dali upustva glasačima da glasaju samo za ove tri stranke! To je bila ogromna greška! Masovno su Bošnjaci u mjestima u kojima je kasnije počinjen genocid glasali za kandidate SDS-a i HDZ-a! Neko je dao uputstvo da građani Srebrenice i Podrinja glasaju za svoje dželate! Termin konstitutivnost ne postoji ni u jednoj enciklopediji! On je izmišljotina komunista iz Sovjetskog sveza! Čemu konstitutivnost?! Bez pritiska naše vodeće elite su uvele konstitutivnost u Ustav! Naša delegacija u Dejtonu je bila sedmicama i najveći dio vremena je raspravljala o mapama, a niko nije govorio o nadležnostima! Bilo im je bitno da obezbjede put od Sarajeva do Goražda, a da ne prolaze kroz RS! Nakon kontakt grupe u kojoj je parafirana podjela BiH na tri, dva dana smo raspravljali o takvoj podjeli! Trebali smo dobiti Srpsku, Hrvatsku i Muslimasku republiku! SDA je dugo odbijala da se vrati termin Bošnjak! Dozvoli su to samo iz praktičnih razloga! Senade, nemoj komuniste poistovjećivati s ljevičarima i socijaldemokratama! U ratu su političari vršili krađe do zadnjeg metka od vojnika i do zadnjeg mlijeka od djeteta! Bošnjački narod traži samo ono što su drugi narodi dobili i drugi narodi imaju! Bošnjaci nikoga ne majoriziraju! Bošnjaci, zahvaljujući lošim predstavnicima, svoj jezik mogu nazivati bošnjačkim samo na 25 posto teritorije BiH! Trenutna RS nije Dodikova Dejtonska RS, već Karadžićeva genocidna RS!

Alija je u ljudskom smislu bio impresivan čovjek! Kritikovao sam ga zato što je vodio lošu i vaninstitucionalnu politiku! Kritikovao sam ga jer je govorio kako cijeni Momčila Krajišnika koji je uvijek bio uz svoj narod! To je razaralo Bosnu! Sada nemamo vođa i političara kakav je bio Alija! Bakir u smislu obrazovanja, znanja i ljudskosti nije na nivou oca! Najveća Alijina greška je što je projektovao sina da bude njegov nasljednik! Sefer Halilović kaže da je Alija radio u interesu Srba! Ivo Komšić kaže da je Alija odabran od strane SANU-a! Ne znam šta je od to dvoje tačno! Jednostavno, ako Bakir ne zna igrati šaha, zašto bi igrao šah s Vučićem u Beogradu?! Bio sam u Vijećnici i znao sam da od revizije nema ništa! Zašto Izetbegović razgovara i u ime koga razgovara?! Ima paničnu želju da razgovara s Vučićem! Zašto?! Ako će on s Vučićem razgovarati kao predsjednik SDA, taj razgovor me se ne tiče! On nema legitimitet da ode u Beograd i razgovara kao predstavnik Bošnjaka! I Alija je razgovarao s Karadžićem kao predstavnikom Srba, pa kada je počeo rat rekao je da Karadžić ne predstavlja nikoga! Predstavnici trebaju izbaciti podanički mentalitet! Moramo stvoriti novu bošnjačku/bosansku politiku! Između Bošnjaka i Bosanaca ne vidim razliku! Vinko Puljić je govorio da su i katolici Bošnjaci! Treba naći relevantne kadrove i pripremiti ih za period poslije izbora! Svijest o odbrani BiH danas je puno jača nego 90-tih! Djeca onih koji su branili BiH branit će BiH, djeca onih koji su pobjegli iz BiH i sada će pobjeći! Što je problem što sam rekao da su Hrvati u BiH nacionalna manjina?! Ovo je prelazni period ka ukidanju konstitutivnosti! Mislite li da sadašnja Karadžićeva genocidna RS i BiH mogu opstati? Jedno mora nestati! Avdo Čampara mi je rekao da delegacija BiH u Dejtonu nije djelovala u skladu sa Ustavom! U ovom trenutku niko u Washingtonu i Briselu pojma nema šta hoće Bošnjaci, ali znaju šta hoće Srbi i Hrvati! Dodik je jak zato što ima inteligentne ljude oko sebe! Osmica koji treba da zaštiti državu nije znao ni diplomu kupiti! Alija je bio dobar čovjek, ali loš političar! Tuđman je bio jako loš čovjek, ali vrlo sposoban političar! Ima Bosne i bez Čovića i Dodika! Rat je savim realna mogućnost, ali to neće biti rat za nove teritorije već rat koji će zamrznuti sukob! To je ono što Dodik želi, zamrznuti sukob i pregovarati! Zahtjev Hrvata za novim entitetom je novi rat! Novi rat najmanje odgovara Hrvatima!

Reis Kavazović mi je rođak, on podržava SDA! Ne razdvoje li se SDA i Islamska zajednica postoji velika opasnost da se Islamska zajednica uruši! SDA nije niko srušio, ona se sama urušava! Rekao sam Kavazoviću da se skloni od SDA!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79