(VIDEO) Tragovi vode do Bijedića, on tvrdi: Žrtva sam politike i Tužilaštva TK-a

Državni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić uhapšen je 18. februara s još pet osoba, a sutradan pušten da se brani sa slobode. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ih sumnjiči za privredni kriminal u Rudniku soli u Tuzli, vrijedan 5,5 miliona maraka.

Bijedić za O kanal tvrdi da je žrtva politike i Tužilaštva TK-a.

Pod lupom istražilaca je ugovor Rudnika soli s gračaničkom firmom Mining&Drilling vrijedan 5,5 miliona maraka. Iza organizirane grupe, tvrde u Tužilaštvu, stoji Enver Bijedić.

ALARM ZA TUŽIOCE

“Prema dokazima kojima raspolažemo i do kojih smo došli, sve je vodilo do njega i od njega”, kaže Ćazim Serhatlić, tužilac TK-a.
Bijediću se na teret stavljaju dva krivična djela, udruživanje radi činjenja krivičnih djela i primanje dara radi trgovine uticajem.

“Trgovina uticajem bi bilo to krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Pored toga je on, s obzirom na uticaj koji ima, izvršio udruživanje ovih više lica koja je postavljao na mjesto direktora i odgovornih lica u Rudniku soli, kako na mjesto direktora, tako i mjesto nadzornog odbora, da mogu da izvršavaju određene upute s njegove strane”, dodaje Serhatlić.

Državni poslanik tvrdi da ga je tužilac Serhatlić “reketirao u vrijeme dok je bio federalni ministar prometa i komunikacija”

Enver Bijedić za O kanal kaže da su stavovi Tužilaštva netačni, a sama istraga i hapšenje farsa i spektakl.

“To je laž, apsolutno nemam ništa s javnim nabavkama u JP Rudnik soli niti u bilo kojem drugom javnom preduzeću. Kakve veze ima predsjednik stranke s radom komisija, menadžmenta, mislim da je to neprimjereno”, tvrdi Bijedić.

Kompleksan posao izvođenja radova bušenja i eksploatisanja slanice na Rudniku soli dobila je firma bez referenci, opreme i radnika, što je tužiocima bio alarm za istragu.

“Osim što nema reference, što ima jednog zaposlenog, nema ni potrebne opreme. Osumnjičeni nisu mogli da ukažu na opremu kojom bi se izvršili ovi, kako sam već rekao, vrlo složeni i obimni radovi u vrijednosti od 5,5 miliona maraka”, napominje Dalibor Bingas, tužilac Kantonalnog tužilaštva.

Osumnjičeni su pod nadzorom već godinu, a kako se širila istraga, tako se proširivao i broj osumnjičenih. Osim Bijedića, uhapšeni su još i Aziz Čačković, aktuelni direktor Rudnika, zatim zaposlenici Amir Tursunović i Amir Sušić, te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining&Drilling iz Gračanice.

“Direktor Čačković je, kao što je vidljivo iz dokaza koje smo prikupili, kršeći i iskorištavajući ovlaštenja direktora i kršeći Pravilnik o nabavkama koji je inače jedan akt koji postoji u Rudniku soli Tuzla i koji nije vezan za Zakon o javnim nabavkama, imenovao posebnu komisiju i u toj komisiji podobne ljude da bi se na kraju ugovor mogao dodijeliti ovoj firmi Mining&Drilling iz Gračanice”, naglašava Serhatlić.

Cilj Tužilaštva je, cijeni Bijedić, uništiti stranku BH Socijaldemokrati, iza svega stoje politički centri u Tuzli, ali i ambicija tužioca Ćazima Serhatlića.

“Tada je Ćazim Serhatlić bio šef inspekcija u gradu Tuzla, došao je kod mene i tražio u prisustvu svjedoka da mu zaposlim ženu u BH Telecom. To nisam uradio, nisam mogao, a nisam ni htio. U protivnom, on mi je prijetio da će zabraniti rad baznih stanica BH Telecoma oko Tuzle”, govori Bijedić.

Bijedić je tražio od VSTV-a da ispita ove navode i utvrdi činjenice. Serhatlić nije htio da komentariše Bijedićeve izjave. A kao jedan od svjedoka saslušan je Edin Delić, načelnik Lukavca. Kaže da su mu na saslušanju predočeni dokazi kao i snimljeni telefonski razgovori u kojima ne vidi nikakvu vezu osumnjičenih s djelima koja im se stavljaju na teret. Smatra ovo političkim progonom i inkriminisanjem BH Socijaldemokrata.

JAVNO SRAMOĆENJE

“Ovdje je očigledna zloupotreba Tužilaštva i posebnih ovlasti da bi se prisluškivali politički neistomišljenici, da bi se zastrašili ljudi, da bi se javno osramotili. Da bi se pošteni ljudi udaljili iz politike i kako bi sve ostalo kao što je godinama. Mi smo imali pred prošle izbore podizanje optužnice”, podsjeća Delić.

U predmetu Rudnik u toku su istražne radnje, a nakon toga se očekuje odluka o podizanju optužnice. Trenutno je u toku sudski postupak protiv Envera Bijedića u predmetu zgrada 15. maj. Tereti ga se da je kao direktor Direkcije za izgradnju zloupotrijebio položaj u privrednom poslovanju, što za posljedicu ima to da stanari još nisu uselili u stanove, što čekaju duže od 10 godina. Je li Bijedić žrtva Tužilaštva i politike u Tuzli ili kriminalac, zadnju riječ će dati Sud.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79