(VIDEO) Trend napuštanja BiH prate i životinje: Medvjedica odlazi za Nizozemsku

Uz ljude koji posljednjih godina odlaze iz Bosne i Hercegovine, zbog boljih uvjeta života u Evropu, u nacionalni park u Nizozemskoj sprema se i sedmogodišnja medvjedica.

Naime, nakon što joj je 2015. godine u šumi iznad Fojnice ustrijeljena majka, mladunče medvjedice spasili su lovci, da bi je udomio Hamdo Ibreljić iz Busovače, koji se uz stalni veterinarski nadzor o njoj brinuo kao o članu porodice.

Nakon višegodišnjeg traženja prihvatilišta, koje naša zemlja nema, ali i neophodnih procedura, medvjedica će, nakon jednomjesečnog karantina u Pionirskoj dolini, Bosnu i Hercegovinu zamijeniti Nizozemskom, piše Federalna.ba.

Glavni inspektor za šumarstvo Federacije BiH Muhamed Hodži kazao je:

“Ovo je životinja koja je u vlasništvu države. Prvi put mi radimo izvoz, kao Bosna i Hercegovina, u neku drugu zemlju”.

Medvjedici se, nakon smrti majke, nisu davale velike šanse da preživi, ali…

“Gledali smo kako raste. Družili smo se s njim, maltene. Gospodin Hamdo ju je doživljavao kao člana porodice.

Kada smo je pronašli, bila je teška svega dva i pol ili tri kilograma i dehidrirana”, rekao je inspektor za zaštitu prirode FBiH Dražen Pavić.

“Vrlo sam tužan, ali u drugu ruku i sretan jer ide u bolji smještaj gdje će imati bolje uslove nego što je imala ovdje kod mene”, rekao je njen udomitelj Hamdo Ibreljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79