(VIDEO) TRZ Hadžići: Nastavlja se štrajk radnika, traži se smjena Rekića

TRZ Hadžići: Nastavlja se štrajk radnika, traži se smjena Rekića

Radnici Tehničko-remontnog zavoda Hadžići u generalnom su štrajku od 22. novembra. Traže isplatu osam plata iz 2016. godine, i tri zadnje plate u ovoj godini sa doprinosima. Uprava odbija da primijeni odrednice Kolektivnog ugovora metalaca u kojima je povećana cijena rada na 3,5 KM.

Za stanje u kojem se nalaze optužuju menadžment firme, na čelu sa direktorom Mehom Rekićem, ali i više instance, nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i ministra Nermina Džindića, ali i cjelokupnu Vladu Federacije BiH sa premijerom Fadilom Novalićem.

Predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH, Bajro Melez i predstavnici sindikata TRZ Hadžići danas su se sastali sa načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem, kako bi od lokalne zajdnice dobili podršku.

“Kao što sam to rekao i na našem zadnjem sastanku, rad TRZ Hadžići je od našeg vitalnog interesa. Ne mogu da vjerujem da namjenska industrija svugdje cvjeta i razvija se samo kod nas u Hadžićima imamo ovakvu situaciju. Mi u Remontu imamo izuzetno dobre kadrove i majstore, a posla nemaju. Za to je isključivo odgovoran menadžment preduzeća, dakle direktor, ali jednim dijelom i resorno ministarstvo i Vlada FBiH kao vlasnik preduzeća. Već sam urgentno uputio jedno pismo premijeru Novaliću, a upoznat ću ga i o ovom današnjem sastanku. Stvari se pod hitno moraju mijenjati”, kazao je načelnik Ejubović

U preduzeću još nije implementiran novi Kolektivni ugovor Sindikata metalaca i poslodavaca, čime bi radnicima bila osigurana veća satnica sa postojećih 2,70 na 3,50 KM. U međuvremenu, radnici su dobili informaciju i da im je Nadzorni odbor nelegitiman, a od prije dva dana blokirani su im i računi u dvije banke. Od radnika saznajemo kako TRZ Hadžići ima dug od oko četiri miliona KM.

Tehničko-remontni zavod Hadžići jedini je remontni zavod na području Federacije BiH, a njegova osnovna djelatnost je remontovanje borbene tehnike za Oružane snage BiH. No, posao ne dobijaju. Godinama sa Ministarstvom odbrane BiH nije zaključen nijedan posao. Nekad prosperitetno preduzeće, osnovano daleke 1955. godine, u kojem je radilo 1.700 radnika, danas TRZ Hadžići broji svega 40-ak. Radnici ističu kako nikada nisu bili u goroj situaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79